30 ezres stadion épül Temesváron rengeteg pénzből

A Temes Megyei Tanács jóváhagyta a terveket a temesvári új, 30 ezer férőhelyes futballstadionra, amelynek látványterveit is közölték. A beruházás, melyet a nyári megszorítások veszélyeztettek, több mint 167 millió eurós (~63 milliárd forint) költséggel már csak a kormány döntésére vár, de a román miniszterelnök már támogatásáról biztosította a projektet.

A megyei tanácselnök, Alin Nica szerint politikai nézetektől függetlenül támogatni kell a projektet. Temesvár és agglomerációjának lakosságára való tekintettel kiemelte, hogy a meglévő stadionok – beleértve a régi Dan Păltinișanu-stadiont is – nem rendelkeznek a modern nézőtéri és sportinfrastruktúrával, így a város új, nagy befogadóképességű stadionra szorul.

A megyei tanácselnök emellett megemlítette a kormány korábbi megszorításait, amelyek veszélybe sodorták a projektet, de a kabinet, Marcel Ciolacu miniszterelnök vezetésével, később támogatását fejezte ki a beruházásról. Az új stadion Románia második legdrágább sportlétesítménye lesz, központi költségvetésből finanszírozva valósul meg.

A polgármesteri hivatal által tervezett másik stadion előrelépése és a két aréna egyszerre történő építése, bár a futballhagyományok tiszteletében indokolt, kérdéseket vet fel, tekintettel a város jelenlegi sportteljesítményére, írja a Krónika Online. Persze a stadionprojektek sikeressége nemcsak a sporteseményeken múlik, hanem azon, hogy az arénák milyen mértékben képesek más típusú rendezvényeket is befogadni és ezáltal folyamatosan élettel megtöltött helyszínné válni.

Összehasonlításként: a néhány éve épült szegedi püspöki stadion befogadóképessége hivatalosan 8256 fő, ami Szeged népességének alig több mint 5%-a. Az új temesvári stadionban a város lakosságának (250 ezer fő) több mint 12%-a fér majd el.