Magyarországot és Szerbiát összekötő kerékpárutat is fejleszteni fognak a 221 kilométeres szerbiai szakasz mellett

Az EcoBikeNet projekt, vagyis a határon átívelő természetközeli kerékpárutak hálozatának együttes fejlesztésének záró konferenciáját tartották meg az elmúlt napokban az újvidéki Tartományi Természetvédelmi Intézetben, írta meg a szerb Tanjug nyomán a Vajdaságma. A hatalmas projekt összértéke több mint 350 ezer euró, amelynek nyolcvanöt százalékát az Európai Unió fogja biztosítani.

A Magyarország-Szerbia Határon Átívelő Program keretein belül megvalósuló projektum fő hordozója a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság Környezetvédelmi Titkárság lesz. A projekt fő célja, hogy a nemzetközi Eurovelo 11 kerékpárút átszelje a kontinenst. Az EuroVelo kerékpárutak ezen szakasza Norvégia legészakibb részéről indul és végighalad tizenegy országon, mire eléri célját, Görögországot.

Az EuroVelo 11 magyarországi szakasza csaknem 450 kilométer hosszú és a nagyvárosok közül Szegedet, valamint Szolnokot is érinti. Szerbiába Röszke–Horgos határátkelőnél kapcsolódik be a kijelölt út, és érinti Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse, Törökbecse, Nagybecskerek, Perlasz, Ópáva településeket, majd eléri Belgrádot is, mielőtt bekapcsolódik az EuroVelo 5 szakaszába.