Csak cirill betűkkel és angolul jelent meg egy szabadkai gyermekszínházi fesztivál programja, felháborodtak a művészek

A Szabad Magyar Szó egy Facebool-poszt alapján számolt be arról, hogy a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál programfüzete csak szerbül, cirill betűkkel, valamint angol nyelven jelent meg a nagyérdemű számára. A felháborodott szabadkai művészek bejegyzésükben azt is írják, hogy ezáltal – még Szabadkán is, ahol szerintük figyelmen kívül hagyják a hivatalosan használatban lévő nyelveket – értelmezhetetlen az, hogy kik érkeznek vendégszerepelni a fesztiválra.

A programfüzet hátulján számos támogató neve szerepel, amire utalva azt írja a szerző, hogy: „Ennyi pénzből csak oda lehetett volna figyelni… Vagy nem is volt már szándék? Szégyen!

A témához a Gyermekszínház munkatársai is hozzászóltak, egy színésznő például úgy kommentálta a történteket, hogy 5–8 évvel ezelőttig még három nyelven konferáltak fel előadásokat, más-más kosztümökben, „majd először a kosztümök maradtak el, később egy nyelvet is elfelejtettek Hm…”.

Egy másik, ugyancsak a Gyermekszínházban dolgozó személy pedig a nemrég, a Vajdaságban lecserélt közlekedési táblákra utalt kommentjével:

„Ez megy minden téren, kezdve az helységneveket tartalmazó táblákkal az utak mentén. Tehát semmi új a nap alatt. SNS-VMSZ koalíció.”

Mint megírtuk, néhány nappal ezelőtt elkezdtek lekerülni a latinbetűs táblák a Vajdaságban, amit a szerb kormány azzal indokolt, hogy balesetveszélyes a többnyelvű táblák használata. A nyelvhasználatra vonatkozó szabályok és törvények továbbra is érvényben vannak Szerbiában, amelyek azt is kimondják, hogy a helységnevek tábláin, valamint a helységek határába kihelyezett névtáblákon is kötelező jelleggel többféleképpen kell, hogy szerepeljen adott település neve.

Hiába a szerb kormány indoklása, a helyiek szerint elakarják venni történelmüket és nyelvüket a táblák eltüntetésével. Elmondásuk alapján főleg az igazságügyben és a hivatalos ügyek lebonyolítása körül adódnak még gondok a kisebbségi nyelvhasználat területén, de az állami szervekben történő részarányos foglakoztatásnál és a magyar nyelven történő felsőoktatásban is.