Szabadka díszpolgára lett Aleksandar Vučić szerb államfő, nem mindenki üdvözölte a kitüntetést

Szabadka város a napján, szeptember elsején, ünnepi esemény keretében díszpolgári címmel tüntette ki Aleksandar Vučić szerb államfőt. Az eseményen Pro Urbe-díjak is átadásra kerültek, amelyeket idén a Pelivan cukrászda és dr. Selymesi Nándor urológus szakorvos kaptak.

Az ünnepélyes zászlófelvonás után Vučić szerb államfő is megérkezett az eseményre, ameylre több mint négyszáz vendéget hívtak meg, így sokan állva követték a történéseket, amelyeket a Szabadkai Magyar Szó is nyomonkövetett. Az ülés elején bemutattak egy tizenegyperces filmet, amely összefoglalta a város fejlődését, majd Vučićot dícsérték, de az eredményeket csak szerbül, cirill kiírással feliratozták.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić, illetve a városi képviselőtestület elnöke, Pásztor Bálint egyaránt elismerően szólt az államfőről, és elmondta, hogy Vučić sokat tett Szabadkáért és Szerbiáért. A város vezetője kitért a város fejlődésére és a jövő kilátásaira is.

Vučić a cím átvétele után köszönetet mondott a városnak, és külön kiemelte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Az elnök szerint örömmel dolgozott vele együtt, és reméli, hogy hamarosan újra együtt munkálkodhatnak.

Később Instagram-oldalán azt írta, „Szabadka hihetetlenül gyorsan fejlődik, és ma Szerbia ötödik legnagyobb városa. Tudom, hogy még sok mindent kell és tudunk is tenni a szabadkai polgárokért, és ez az elismerés csak ösztönzés a további munkához”.

Forrás: Aleksandar Vučić Instagram-oldala

A Szabadság és Igazságosság Párt egyik vezetője kritikát fogalmazott meg az eseménnyel kapcsolatban: Sebők Róbert szerint a város vezetése nem felel meg annak a gazdag történelemnek és kultúrának, amivel Szabadka rendelkezik, Vučić múltjában pedig olyan események is szerepelnek, amelyeket sokan problémásnak tartanak.

Szintén nemtetszését fejezte ki Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, aki azt állítja, hogy Vučić semmivel sem érdemelte ki a díszpolgári címet, és hogy a döntés csupán politikai marketing része. Csonka úgy véli, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai bizottsága bármit megszavazhat, még azt is, hogy felfelé folyik a Tisza, de a valóságban Vučić nem hozott olyan változásokat, amelyek indokolnák a díszpolgári címet.