Az osztrákok továbbra sem támogatják a románok csatlakozását a schengeni övezethez

Ausztria továbbra sem támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, ugyanis az osztrák álláspont szerint jelenleg a teljes schengeni rendszer nem működik, ezért nem nyitott a kiterjesztésére, közölte Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

Az osztrák politikus román hivatali kollégáját, Catalin Predoiut fogadta Bécsben, ahol arról beszélt, hogy Ausztria álláspontja szilárd a kérdésben. Bécs szerint a schengeni rendszer jelenleg nem működik; Ausztria és Németország, Ausztria és Magyarország, Ausztria és Szlovénia között is van határellenőrzés, és Németország a Lengyelországgal közös határon is tervezi bevezetni.

Ez egy világos jelzés, hogy a teljes rendszer nem működik, ezért nem gondolom, hogy jelen pillanatban célszerű lenne a kiterjesztéseidézte az osztrák belügyminisztert a News.ro hírportál. Karner a román hírügynökség szerint azt is szóvá tette, hogy a dublini rendszernek is megvannak a hiányosságai, ezen a téren is a törvényi keret javítására van szükség.

A román belügyminiszter álláspontja szerint Bukarest együttműködésre törekszik Ausztriával a kérdésben, látogatásán ezt szerette volna szorgalmazni. Arról is meg szeretett volna győződni, hogy Bécsnek a román határvédelem kapcsán vannak-e kifogásai. Catalin Predoiu a román sajtónak úgy nyilatkozott, Románia előrelépést ért el ezen a téren, és örömmel tapasztalta, hogy ezt az osztrák fél is elismeri.

Karner kijelentésére reagálva a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionut Stroe arról beszélt, hogy a román kormánynak ki kell tartania, mindent meg kell tennie, hogy megváltozzon az osztrák álláspont. Úgy vélte, ha ezt sikerül elérni, Románia nagyon rövid időn belül a schengeni övezet tagja lehet.