Kivonulnak az Unióból a Nyílt Társadalom Alapítványok

A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF), melyet Soros György hozott létre, a Szabad Európa értesülése szerint lényegében visszavonul az Európai Unióból. A szervezet indoklása szerint azért hozták meg ezt a döntést, mert az Európai Unió intézményei és kormányai jelentős összegeket költenek azon területekre, amelyeken az OSF is tevékenykedik. Ezért az alapítvány mostantól a világ más részeire koncentrál inkább.

Múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezetet értesítettek, melyek támogatást kapnak az OSF-től. A magyar partnerszervezetek megtudták, hogy az alapítvány gyakorlatilag megszünteti uniós tevékenységét, és a jövőben a forrásait más területekre irányítja át világszerte.

A közlemény idézi az igazgatótanács által elfogadott új stratégiát, amely szerint az OSF „radikális stratégiai irányváltásra” szánta el magát a hatékonyabb hatás kifejtésének érdekében. Ennek eredményeképpen az OSF uniós tevékenységének jelentős része megszűnik, és a korábbi európai forrásokat más világrészeken hasznosítják, míg az európai projektekre korlátozott összegek maradnak csupán.

Az alapítvány ezt a döntést azzal indokolta, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket szánnak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, ami éppen az OSF tevékenységi körébe tartozik. Ezentúl az alapítvány csak a „globális szintű kérdésekhez kapcsolódóan” fogja folytatni tevékenységét Európában.

A Szabad Európa meglévő dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy még az OSF-en belül is csak kevés információ áll rendelkezésre a részletekről, például arról, hogy mi történik azokban az uniós országokban, ahol nem igaz a jelentős költségvetési összeg az emberi jogok és sokszínűség területén. Az OSF szervezeti átalakítása a következő év során valósul meg, így már 2024-től megszűnhetnek az európai projektek. A 93 éves Soros György júniusban jelentette be, hogy pénzügyi birodalmát fiának, Alexander Sorosnak adja át.

A 444 megkereste az OSF londoni központját, ahol nem cáfolták a hírt. Az alapítványok szóvivője, Alissa Sadler szerint az európai tevékenység új irányba történő átstrukturálása része a globális átszervezésnek.

Az alapítványok teljes működését áttekintik és újragondolják, ideértve a demokrácia, emberi jogok és klímavédelem területeit is.

Továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Európában, beleértve az uniós külpolitikai csoportokat, a roma közösséget és az emberi jogokat, demokráciát és elszámoltatható kormányzást elősegítő csoportokat a régióban. A szóvivő említette Ukrajnát, Moldovát, Kirgizisztánt és a Nyugat-Balkánt is. Az átalakítással jelentős létszámleépítés jár, ami világszerte akár 40%-os létszámcsökkenést is jelenthet. Az elbocsátások már megkezdődtek az alapítvány több európai irodájában, például Berlinben, Barcelonában és Londonban is.

Az OSF a magyarországi független sajtót is támogatta már, számos online újság között a Szegeder.hu-t is. Ezt még 2021 elején ebben a cikkünkben jelentettük be.