„Maradjatok kíváncsiak!” – ezzel vette át Karikó Katalin az ázsiai Nobel-díjnak nevezett Tang Prize kitüntetést

Átvette az ázsiai Nobel-díjnak nevezett Tang Prize kitüntetést, majd vezető kutatókkal és befektetőkkel tárgyalt, diákokkal találkozott, előadásokat tartott Karikó Katalin Tajvan „fővárosában”, erről az SZTE egyetemi hírportál számolt be.

A világ legjelentősebb biotechnológiai és gyógyszeripari vezetői, rangos tudósok találkoztak Tajvan feltörekvő biotechnológiai cégeivel a sziget fővárosában, Tajpejben. A július 26–30. közötti BIO Asia – Tajvan 2023 nemzetközi konferenciába a 2022-es Tang-díjat elnyert kutatók, így Karikó Katalin is bekapcsolódott: online előadást tartott Az mRNS fejlesztése terápiás alkalmazásokhoz címmel.

Az „új mRNS-technikák a sejteket gyárakká változtatják” – ezt a technológiai forradalmat ismeri el a 2022-es Tang Prize, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és két kutatótársa – az amerikai Drew Weissman (UPenn) és a kanadai Pieter Cullis (University of British Columbia) – közös díja. Az „ázsiai Nobel-díjnak” szánt kitüntetést a Nobel-díjasok közül már elnyerte James P. Allison és Tasuku Honjo (2014), valamint az Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna (2016) kutatópáros is.

A Tang Prize az élet- és orvostudományi kutatásokat elismerő kilencedik legnagyobb presztízsű elismerés az egyetemi világrangsorokat is befolyásoló 17 díj listáján. A Nobel-bizottság által nem preferált – biogyógyszerészet, fenntartható fejlődés, Kína-tanulmányok és jogállamiság – területen dolgozó kutatókat 1,7 millió dollárral jutalmazza a Samuel Yin tajvani üzletember által alapított kitüntetés.

A kétévente odaítélt Tang Prize 2022. évi kitüntetettjei Tajpejbe érkezvén augusztus 1-jén vették át az aranyszalaggal kört formáló díjat és az ehhez tartozó oklevelet. Az ünnepségen Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikussá lett tudós életrajzát az Academia Sinica képviseletében Wen-Chang Chang professzor ismertette. Kisfilm mutatta be a Tang-díjat elnyert kutatók tudományos eredményeit, együttműködését.

Karikó Katalin a kollegái nevében is köszönetet mondott az elismerésért. Rövid beszéde végén hangsúlyozta: „Miközben átveszem a Tang-díjat, azokra a fiatal lányokra gondolok, akik – hozzám hasonlóan – kíváncsiak a természet jelenségeire. Arra szeretném őket bátorítani, hogy maradjanak kíváncsiak, higgyenek magukban, váljanak tudósokká és tegyenek egy jobb világért!”

A 2022-es Tang Prize átadó ceremóniája és az ünnepséget követő napon tartott előadás-sorozat megtekinthető a legnagyobb videomegosztó portálon.

Fotó: Karikó Katalin