Karikó Katalin az első nő, aki megkapta a Theodor Boveri-díjat

Az mRNS terápiás fejlesztéséről tartott előadást a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválján Karikó Katalin, közölte az SZTE sajtóosztálya. A Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus átvette a Theodor Boveri-díjat, majd találkozott az RNS-alapú gyógyászati lehetőségekkel ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

Würzburg 2021. augusztus 25. óta várta, hogy Karikó Katalin ellátogasson az egyik legrégebbi németországi egyetemre. A Julius-Maximilians-Universität (JMU) rangját kifejezi, hogy a rektori székben 130 évvel ezelőtt Wilhelm Conrad Röntgen fizikus és gépészmérnök, az első Nobel-díjas, a róla elnevezett röntgensugár felfedezője ült. A Majna-parti város egyetemén nagyjából 23 hónappal ezelőtt jelentették be, hogy a würzburgi Societas Physico-Medica díjazza Karikó Katalint, mert a „biokémikus kutatásaival megalapozta a koronavírus elleni RNS-oltás kifejlesztését”.

Hagyomány, hogy a tudományos díjjal jutalmazott kutató díszelőadást tart. Karikó Katalin, a „Theodor Boveri Lecture Award 2021” díjazottja 2023. július 26-án az mRNS terápiás fejlesztéséről beszélt, majd részt vett a JMU Biocentrum új, Theodor Boveri-kiállítása megnyitóján. Az összehasonlító anatómia és a modern citológia egyik alapítója, Theodor Henrich Boveri (1862-1915) a rákot okozó sejtfolyamatokkal kapcsolatos megfigyelései és hipotézise miatt is nevezetes tudós. A sejtbiológiával foglalkozó zoológus nevét viselő díj Karikó Katalin 10. Németországhoz kötődő kitüntetése. 

Első alkalommal ítélte nőnek a díjat a würzburgi Fizikai-Orvostudományi Társaság (Societas Physico-Medica). Az orvos- és a természettudomány kapcsolódási pontjainak kiemelésére törekvő és ismeretterjesztő társulat célja, hogy tudományos munkára ösztönözze az orvosokat, hogy bevonja a hallgatókat a kutatásba.

Számos betegség kezelésére tesztelik máris az mRNS-alapú terápiát a klinikumban. Ám a SARS-CoV-2 pandémia megfékezésére szolgáló mRNS-oltóanyagok kivételesen gyors fejlesztése nyilvánvalóvá tette: ez lehet a betegségek diagnosztikája, megelőzése és kezelése terepén az új és jelentős molekulaosztály. Erre a lehetőségre kívánt reagálni a Bajorországban 2022 decemberében indult „RNAmed – Future Leaders in RNA-based Medicine” posztgraduális program.

Ezzel egyedülálló lehetőséget kap 15 PhD-hallgató arra, hogy a 4 éves – Würzburg, München vagy Regensburg központú – képzése mellett találkozzon élvonalbeli kutatókkal és bekapcsolódhasson az általuk irányított munkába. Ennek az elit csoportnak a tagjai az első találkozójukon, Würzburgban kérdezhették és hallgathatták a legismertebb mRNS-kutatót, Karikó Katalint.

A dinamikus „nyári iskola” utáni Twitter-bejegyzésében, a Würzburgban készült vidám fénykép mellé azt írta Karikó Katalin: „Örömmel találkoztam veletek, az RNS-tudósok új generációjával”.