Karikó Katalin az amerikai Rutgers Egyetem díszdoktora lett

Rutgers University – New Brunswick és a Rutgers Biomedical and Helath Sciences május 14-i diplomaosztó ünnepségének főszereplői, a végzős hallgatók a hagyományokat követő, piros-fekete talárt magukra öltve érkeztek a ceremóniára, amit élőben is közvetített az ottani „EgyetemTV”.

Az 1766-ban III. György király felesége tiszteletére Queen’s College-nek nevezett, majd az intézmény egyik támogatójáról, Henry Rutgers hadnagyról elnevezett egyetem „Tudomány díszdoktora” címmel jutalmazta Karikó Katalint, aki piros-fekete talárjára sárga színű gallért kapott. A Kisújszállásról indult, a szegedi egyetemen biológus diplomát és biokémikus doktori oklevelet szerző mRNS-kutatót húszezer egyetemista ünnepelte a New Jersey állambeli egyetem stadionjában az SZTE hírportálja szerint.

Emellett személyes ismerőse, egykori kollégája, Maliga Pál, a Rutgers címzetes professzora is köszöntötte Karikó Katalint. A közös, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból származó emlékek felidézése mellett a két kutató beszélgetésének fő témája a jelenlegi és jövőbeli munkájukat meghatározó molekula, a fehérjetermeltetésre alkalmas mRNS volt. Közös képük alább látható.

Maliga Pál a Rutgers Egyetemhez tartozó Növénybiológiai Tanszék és a Kloroplaszt Molekuláris Genetikai Laboratórium igazgatója, 1972-ben szerzett PhD-fokozatot a szegedi József Attila Tudományegyetemen. Az SZBK-ban előbb a Genetikai, majd a Növényélettani Intézetben ért el világraszóló sikert a fotoszintézissel és az abban szerepet játszó két sejtszervecskével kapcsolatosan.

A patinás Rutgers 1989-ben csatlakozott az USA legjobb felsőoktatási intézményeit tömörítő Amerikai Egyetemek Szövetségéhez. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai közül oktatott ott Komlós János matematikus, Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikus, illetve Buzsáki György idegtudós, az európai Agydíj egyik jutalmazottja. Az SZTE részéről a New Jersey állami egyetemének Buzsáki Laborjában dolgozott 3 éven át Berényi Antal, az SZTE Orvostudományi Karának agykutatója is.

Fotó: Rutgers Egyetem