Még az európai kereszténydemokraták is Ursula von der Leyenhez fordultak két magyar törvény miatt

A Népszava arról ír, hogy Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult az Európai Parlament öt meghatározó politikai csoportjának – a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldaliak – vezetője, hogy kifejezze „mélységes aggodalmát” a pedgógusi státusztörvénnyel és a panasztörvénnyel kapcsolatban.

Szerintük ugyanis ezek hozzájárulnának a jogállamiság, az alapvető jogok és a demokrácia további romlásához Magyarországon. A pedagógusi státusztörvény jelenlegi formájával az a problémájuk a pártoknak, hog nem csak a 100 ezer tanárt érintené súlyosan, hanem az 1,3 millió gyerek minőségi oktatáshoz való hozzáférését is. A panasztörvényként elhíresült jogszabály pedig komoly veszélyt jelentene az LMBTQI emberek jogaira és a véleménynyilvánítás szabadságára.

Az öt frakcióvezető véleménye szerint ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadná el a törvényeket, akkor Magyarország szembemenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket az 5,8 milliárd eurós helyreállítási támogatáshoz és a 22 milliárd eurós felzárkóztatási alaphoz való teljes hozzáférése érdekében tett.