Ferenc pápa fogadta Karikó Katalint és családját egy Vatikánban tartott tudományos konferenciát követően

A vatikáni Pontifica Academia for Life 28. közgyűlése alkalmából, február 20–21. között Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért címmel tartottak konferenciát a Vatikánban. Ezen megjelent többek között a konferencián előadást tartó Karikó Katalin és családja is.

Az ezredfordulót követően a mindennapi életet is érintő újdonságokkal jelentkeztek az úgynevezett feltörekvő új technológiák, azaz a nano- és a biotechnológia, az információs és kommunikációs technológia, a robotika és a kognitív tudomány. Ezek alkalmasak az emberi képességek javítására, ösztönzik az emberi fejlődést, miközben olyan mélyen beavatkoznak az élő szervezetbe, hogy eredményeik súlyos etikai kérdéseket vetnek fel.

Ennek az új tudományos iránynak elkezdték vizsgálni az etikai és jogi következményeit. A vizsgálódás fő kérdése az, hogy a technológiák miként közeledhetnek az emberhez mint személyhez, illetve az emberek közösségéhez. A problémakör interdiszciplináris megközelítése jegyében szervezte meg a Pontifical Academia for Life 2023. február 20–21. közötti konferenciáját.

Ferenc pápa köszöntőjében kiemelte: a személy, a feltörekvő technológiák és a közjó közötti kapcsolat elemzése „kényes terület, ahol a haladás, az etika és a társadalom találkozik, és ahol a hit, örök érvényességében, értékes hozzájárulást nyújthat”. A szentatya a „Political Academy for Life” nemzetközi workshop résztvevőit audiencián fogadta. Ezen megjelent – többek között – a konferencián előadást tartó szegedi egyetemi professzor, Karikó Katalin, valamint családtagjai. Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna és az unokái is pápai áldásban részesültek.

Karikó Katalin tartotta a vatikáni konferencia második részének nyitóelőadását, melyen szintén felszólalt többek között Mauro Ferrari, a sokoldalú olasz feltaláló és író, továbbá Mauro Ceruti olasz filozófus, illetve Sándor Judit magyar jogász és bioetikus is. Karikó Katalin lendületesen ismertette kutatóterületének újdonságait „Konvergens technológiák a biotechnológia szempontjából” címmel.

A „felfedezés”, az „új technológia”, a „tesztelés”, az „alkalmazás”, az „új technológia” lépésein keresztül mutatta be az akadémiai szféra, a biotechnológiai cégek, a nagyvállalatok és a társadalom befogadási útvonalát. Az új biotechnológiák közül a szegedi egyetem alumnája a genomszerkesztési technológiákat, a sejt- és génterápiákat, az RNS-technológiákat emelte ki.

Az új biotechnológiák által érintett területek közül vázolta a genomszerkesztés, az RNS-terápia, a sejt- és génterápiás technológiák hatását. Kiemelte az emberi betegségek kezelésére, az állattartásra gyakorolt hatásokat, az oltások jelentőségét. Részletesen szólt az mRNS-alapú technológiáról.

Karikó Katalin a tudományos ismeretterjesztés nehézségeire is kitért előadásában. Az aggodalmakra, a szkepticizmusra, a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságokra, a félretájékoztatás elleni harcra utalva fölhívta a figyelmet a kockázatok és előnyök arányára. A kutató szerint a biotechnológia a közjót szolgálja.

Fotó: Twitter