A temesvári Dóm téren ünnepelték az Európa Kulturális Fővárosa címet, a polgármester magyarul is megszólalt

Temesvár etnikai és kulturális sokszínűségét, értékes örökségét, a szabadság kivívásában tanúsított elvitathatatlan szerepét hangsúlyozták a felszólalók pénteken a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat nyitórendezvényén, melyről az MTI tudósítója számolt be. A bánsági város a román, magyar és német színházi társulatnak is otthont adó kultúrpalotában tartott nyitógálán lett hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa, a nyitóünnepség a Dóm téren folytatódott több ezer ember részvételével.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere a bánsági város etnikai és kulturális sokszínűségét hangsúlyozta. Ezt bizonyítandó a román, magyar és német nyelvet váltogatva mondta el beszédét, melyet végül angolul zárt. Temesvár szellemiségét a kultúrpalota bizonyítja a legjobban mondta , mely három színházi társulat székhelye, de 1938-ban halálos áldozatokkal járó antiszemita támadás helyszíne is volt. 1989-ben azonban az erkélyéről kiáltották ki: Temesvár szabad város!

Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és sok másikra, akik évszázadok óta itt élnek egy folyamatos, építő párbeszédben mondta magyar nyelven a polgármester. Németül azt üzente, hogy az önmagát kereső Európában Temesvár saját példájával üzen: a sokszínűség erőforrás, a kultúra jólétet teremt. Rámutatott: az EKF cím nem a tökéletességet díjazza, hanem a városok ambícióit, hogy nem akarnak egy helyben állni.

A Sergiu Nistor államelnöki tanácsos által felolvasott üzenetben emlékeztetett: a cím elnyerése nem volt könnyű, 14 romániai város versenyzett érte. De Temesvár ambiciózus tervvel állt elő, melyben bemutatja kulturális hagyományait és energiáit, polgári lelkületét és törekvéseit. A Light up your city! mottóra utalva megemlítette, hogy a projekt számos buktatója ellenére a temesváriak határozott kiállásukkal bizonyították: önmaguk képesek fényt vinni a városba.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök úgy fogalmazott, Európa kulturális fővárosaként Temesvár új hídszerepet tölt be, ezúttal más európai kulturális közösségekkel köti össze Romániát. Ezért az 1989-es forradalom első napjain elhangzott szlogen Ma Temesváron, holnap az egész országban! ma úgy hangzana: Ma Temesváron, holnap egész Európában!. A temesvári példa fontos, mivel az ukrajnai háború kontextusában a népek közötti egység, szolidaritás és együttműködés még inkább felértékelődött.

Temesváron egész hétvégén tartó rendezvénysorozattal ünneplik, hogy a város idén Európa egyik kulturális fővárosa. A három nap alatt több mint harminc helyszínen 130 programot tartanak több ezer résztvevővel.

Fotó: Dominic Fritz