300 milliárd forintos beruházásból Európa legnagyobb napelemparkját építik meg Arad megyében

A 800 millió eurós beruházást a Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Graniceri) közötti térségbe – Szegedtől mintegy 120 kilométerre – tervezik, a munkálatok idén nyáron kezdődnek. Ezen felül 200 millió eurós befektetéssel egy 500 megawattóra kapacitású energiatároló rendszert is építenek, mindezt Petre Claudiu Batrinut, Ottlaka polgármestere mondta el az Agerpres hírügynökségnek, melyet az MTI szemlézett.

Az energiatároló állomás területrendezési engedélyére vonatkozó kérelmet péntek reggel iktatta a beruházó a polgármesteri hivatalban. Ez a projekt kiegészíti a napelempark építését, ez lesz a legnagyobb megújulóenergia-tároló kapacitás Európában. A tároló állomás 20 hektáron épül Ottlaka területén, teherkonténer méretű akkumulátorokat helyeznek el beton talapzatokon. A napelemparkot idén július-augusztusban kezdik építeni egy több mint ezer hektáros területen, várhatóan március 15-én kapja meg a beruházás a területrendezési engedélyt, majd május-júniusban az építési engedélyt.

Az Adevarul hírportál szerint a beruházó, a svéd érdekeltségű nemzetközi energetikai Monsson-csoport Nagypél és Ottlaka térségében 2000 megawattnyi csúcsteljesítményre méretezett napelem-kapacitást készül beüzemelni, amely az áramtermelést legkésőbb 2024 végén kezdi meg. Sebastian Enache, a Monsson romániai képviselője a lapnak azt mondta: az Arad megyében épülő napelempark lesz a legnagyobb Európában, a második legnagyobb Spanyolországban található.

A Monsson 2024-től kezdődően két másik napelempark építését tervezi további 600 millió eurós beruházással az Arad megyei Kisjenő (Chisineu-Cris), illetve Mácsa (Macea) területén, amelyek együttesen további 800 megawatt teljesítményre lesznek képesek. Az Arad megyei napelemparkokba és energiatároló-rendszerekbe 1,6 milliárd eurót fektet be a Monsso