Közel 120 orosz család menekülhetett Szabadkára a háború miatt, legtöbbjük az IT-szektorban dolgozik

Alla Bartošić, a Szerb-Orosz Baráti Egyesület elnökasszonya nyilatkozott arról a Subotica.com helyi portálnak, melyet a Vajdaság Ma nevű portál szemlézett, hogy – bár pontos adatok nincsenek – 120-ra becsülik azon orosz családok számát, akik az ukrajnai háború kitörése óta menekültek el és kezdtek új életet a szerbiai Szabadkán. Alla Bartošić elárulta, ő maga tíz éve érkezett a városba, melynek kulturális sokszínűsége lenyűgözte őt.

Hozzátette, a viszonylag fiatal családok (2545 éves szülők) gyerekei már a helyi oktatásban is részt vesznek és igyekeznek beilleszkedni. Ehhez segítséget nyújtanak azok az osztályfőnökök által kijelölt gyerekek, akiknek feladata, hogy segítsék külföldről érkezett társaikat. Legyen az játék, közösségi programon való részvétel, vagy a házi feladat megírása.

Egyes családok falura költöznek, hogy ott gazdálkodásba kezdjenek, de mint az egyesület elnöke elmondta, a többség a városban marad, hiszen korábban Moszkvában, Szentpéterváron, Permben vagy Jekatyerinburgban éltek, s gyermekeiknek is emelt szintű oktatást szeretnének. Az oroszok a hivatalos ügyek intézésekor gyakran kérik az egyesület segítségét. Alla Bartošić a portálnak úgy nyilatkozott, általában először tartózkodási engedélyt kérnek a munka miatt, majd később kérvényezik a letelepedési engedélyt is. Megemlítette, legtöbbjük az IT-szektorban dolgozik.