Karikó Katalin még az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába is bekerült

Az mRNS-alapú vakcinák bevezetése óta eltelt két év alatt sokszor kitüntették már Karikó Katalint és az amerikai immunológust, Drew Weissmant. A Pennsylvaniai Egyetemen együtt dolgozó kutatópáros legújabban az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába került be, melyről az egyetem hírportálja írt.

Amerikai szabadalommal rendelkező mérnökök, feltalálók, technológiai újítók elismerésére jött létre 1973-ban a National Inventors Hall of Fame. Az ohiói North Cantonban található nonprofit szervezet honlapjáról kiderült: az USA Virginia államában, Alexandriában, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának épületében múzeumot is üzemeltet.

A National Inventors Hall of Fame-jelölteket a tudomány, a technológia, a műszaki tudományok és a szabadalmak szakértőiből álló testület ajánlja. A pályázóknak amerikai szabadalommal kell rendelkezniük egy olyan találmányra, amely úttörő, vagy jelentős előrelépést jelent a szakterületükön. Már 2021. szeptember 21-én bejelentették a 2022-es évfolyam tagjait.

A 16 újonnan beiktatott személlyel 624 tagúvá bővül a Feltaláló Hírességek Csarnoka. A fennállása 50. évét ünneplő civil szervezet, a National Invertors Hall of Fame idén október 26-án, Washingtonban tartja majd a „black tie” beiktatási ceremóniát.

Az újító nők között Karikó Katalinon kívül fellelhetünk egy másik magyar felfedezőt is: Telkes Mária, a napelemes hőtárolórendszerek fejlesztője ugyancsak szerepel a feltaláló hírességek csoportjában. A magyar és magyar származású kutatók közé sorolják a Budapesten Kolozsy László néven született Louis W. Parkert; továbbá a Nobel-díjas Gábor Dénest; a nukleáris láncreakció lehetőségét elsőként kigondoló Szilárd Leót; a golyóstollat kitaláló újságírót, Bíró Lászlót és a zeneipart négy évtizeden át uraló hosszú lejátszású (LP) hanglemezt feltaláló Goldmark Péter Gábort.