Háromszázzal több magyar kap ingyenes európai vonatbérletet a tervezettnél

Ujhelyi István EP-képviselő, a program egyik elindítója jelentette be a közösségi oldalán, hogy a tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, így ebben a fordulóban összesen több mint ezer magyar fiatal juthat végül hozzá az Európában felhasználható vonatjegyekhez: ez majd háromszázzal több jegy az eredetileg tervezettnél.

A szociáldemokrata politikus tájékoztatása szerint a legutóbbi pályázati fordulóban is – amelynek győzteseit ezekben a napokban értesítik ki az eredményről – többszörös volt a túljelentkezés: Magyarországon például négyszer nagyobb volt az érdeklődés az ingyenes utazási lehetőség iránt. Épp ennek köszönhetően idén a tervezett kvótánál 13 ezerrel több jegyet osztanak szét a pályázók között, ennek forrását egy másik uniós keretprogram megmaradt költségvetésének átcsoportosításából fedezik.

A mostani pályázati fordulóban így a több mint 161 ezer jelentkező közül összesen közel 48 ezer európai tizennyolcéves jut végül utazási lehetőséghez, közöttük a már említett ezer magyar fiatal. Ők akár harminc napon át utazhatnak majd 2023 márciusa és 2024 februárja között, az előzetesen általuk megadott pályázati útiterv alapján.

A DiscoverEU-program sikerét jelzi, hogy a 2018 nyara óta elmúlt időszakban kiírt pályázatokra eddig több mint 916 ezer fiatal adott be jelentkezést, közülük pedig több mint 212 ezren jutottak hozzá az ingyen-bérletekhez. Hasonlóan nagy volt mindig az érdeklődés Magyarországon is, az EP-képviselő tájékoztatása szerint hazánkból eddig összesen mintegy 24 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 4600-an körbe is tudták, illetve tudják utazni Európát az Uniótól megkapott vonatjegyekkel.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján.