Karikó Katalin idén az Edinburghi Egyetem Cameron-díját kapta meg

A Covid-19 vakcinák kifejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásáért a magyar biokémikus, Karikó Katalin és amerikai kutatótársa, Dr. Drew Weissman kapta az Edinburghi Egyetem Cameron-díját, ezt január 5-én jelentették be Skócia fővárosában. Az SZTE hírportálja számolt be minderről, hozzátéve, ezzel is ki lehet majd egészíteni a TIK-ben a tavaly december 8-án nyílt kiállítás anyagát.

Mint azt az Edinburghi Egyetem honlapján írja, Karikó Katalin és Drew Weissman munkája vezetett az mRNS vakcinák kifejlesztéséhez. Ezen a technológián alapul a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna Covid-19 vakcinája is. Ennek a fontos és nagy hatású kutatómunkának az elismeréseként nyerte el a két tudós a Cameron-díjat.

Megjegyzik, 2020 decembere és 2021 között – becslések szerint – a Covid-19 vakcinák 14,4 millió életet mentettek meg. Első alkalommal ugyan a koronavírus-világjárvány megfékezésére alkalmazták az mRNS-technológiát, de az már hosszú évek óta fejlesztés alatt állt. Az elmúlt évtizedben kísérletezve kidolgozták annak módszerét, hogy a laboratóriumban előállított mRNS a szervezetbe juttatva anélkül kezdjen el „dolgozni”, hogy kiváltaná a szervezet védekezését.

„Jelenleg folyik a munka annak feltárására, hogy az mRNS-technológiát miként lehetne felhasználni influenza- és maláriaoltásokban, valamint a rák kezelésében” – összegezi az mRNS-technológia fejlesztésével kapcsolatos legújabb híreket az Edinburghi Egyetem közleménye. Lasker- és Nobel-díjat a Cameron-díj tulajdonosai közül többen is nyertek, így például a Szegedi Tudományegyetem egykori kutatója,

Szent-Györgyi Albert is mindhárom rangos kitüntetést birtokolta.

Erre maga Karikó Katalin is kitért Twitter-bejegyzésében. A Cameron-díjjal 1879 óta kitüntetettek listáján található többek között a vakcinázás alapelveit kidolgozó Louis Pasteur, a diftéria elleni szérumot összeállító Emil Adolf von Behring, az első női Nobel-díjas Marie Curie, a penicilint előállító Alexander Fleming és az inzulint felfedező Frederick Banting is.

A skóciai Cameron-díjat olyan személy kaphatja meg, aki az elmúlt öt esztendőben rendkívül fontos és értékes kiegészítéssel szolgált a betegségek kezelésének gyakorlati terápiás technikái területén. A kitüntetést 145 évvel ezelőtt 2000 fonttal (mai árfolyamon több mint 897 ezer forint) alapította meg Dr. Andrew Robertson Cameron. Az Edinburghi Egyetem a Cameron-díjat 2–10 tévente ítéli oda. A Kitüntetettek előadást tartanak a munkájukról, így a Karikó–Weissman kutatópáros 2023 szeptemberében tart prezentációt Edinburghban.