Karikó Katalin a Bloombergnek nyilatkozott a rák elleni vakcina biztató eredményeiről

A Bloomberg cikkét szemlézve az Index írt arról, hogy a rák elleni vakcinán évtizedek óta dolgoznak a kutatók, de az eddigi eredménytelenségek után most a Moderna által fejlesztett, mRNS-technológiával működő rák elleni vakcina az első, amely komolyabb eredményt mutatott.

A vizsgálatba 157 olyan, súlyos, kései fázisú rákos megbetegedésben szenvedő pácienst vontak be, akiknek a daganatát kiműtötték korábban. A vakcinát a Merck által alkalmazott, Keytruda nevű immunterápiával együtt alkalmazták a pácienseken. A decemberben publikált vizsgálati eredmények szerint akik a vakcinát is megkapták a terápia mellett, náluk

44 százalékkal csökkent a rák kiújulásának és az elhalálozásnak a veszélye.

A Bloomberg szerint ez komoly előrelépést jelent, bár azt is megjegyezték, hogy sokat kell még dolgozni egy hatásos rák elleni vakcináért. Jelen esetben az oltóanyagot a melanomával szemben tesztelték, de minden páciensnél személyre szabott vakcina kellene, megbetegedésük függvényében. Egyelőre nagy kérdés, hogy a vakcina hasonlóan sikeres lesz-e a rák többi formája ellen is. Míg az úgynevezett „meleg”, nagy immunválaszt kiváltó tumorokkal, például a melanomával jól elbánik, addig a „hideg” tumorokkal szemben egyelőre nem bizonyult hatásosnak.

Az mRNS-technológiát fejlesztő Karikó Katalin visszafogottan nyilatkozott a kísérleti eredményről a Bloombergnek. Elmondta, szerinte az oltás általánosságban nézve azoknak a pácienseknek segíthet elsősorban, akiknek csak kevés rákos sejtjük van. Hozzátette, a vakcina alkalmazása előtt mindenképp szükség van a tumor kiműtésére, mivel az oltás után létrejövő immunsejtek a rákos sejtek ellen képesek kifejteni a hatásukat, nem pedig magával a daganattal szemben.

Az SZTE kutatóprofesszora emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltóanyag eredményesebb alkalmazásához szükség lesz arra, hogy minél előbb, a legkorábbi fázisban észlelni tudják a rákos megbetegedéseket.