A 6,3 helyett 22 milliárd eurónyi összeget blokkolhat az EU, amíg nem teljesítünk néhány feltételt

A csütörtöki hírek szerint az Európai Bizottság ugyan elfogadta a Magyarországnak járó, 2021–2027 közötti időszak kohéziós támogatásairól szóló partnerségi megállapodást, valamint az összes programot, azonban még annál is jóval több pénzt blokkolhatnak az igazságszolgáltatási reform feltételeként, mint amiről előzetesen szó volt.

„A csaknem 22 milliárd euró értékű megállapodás segíteni fogja az olyan közös uniós prioritások megvalósítását, mint a területi fejlődés, a klímaváltozás elleni harc és a digitális átállás, az innovatív és befogadó szociális piacgazdaság megteremtése” – olvasható az uniós bizottság által erről kiadott közleményben.

Azonban ahogy arról a Portfolio beszámolt, az uniós bizottság azt is jelezte, hogy vannak további, úgynevezett horizontális ügyek, amelyek blokkolják a közel 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási és belügyi forrás teljes egészének, vagy egyes részeinek a kifizetését. Eszerint amíg a 4 igazságszolgáltatási reformot végre nem hajtja a kormány, amelyeket a helyreállítási programunk 27 féle szupermérföldköve között is vállalt, addig

semennyi pénzt nem tudunk lehívni a 22 milliárd euróból.

Kivéve az előlegfizetéseket, amelyeket automatikusan küld Brüsszel, de viszonylag kis összegről van szó. Vagyis az igazságszolgáltatási ügy horizontális kihatású, mert az összes felzárkóztatási pénz kifizetését blokkolja, mely a 6,3 milliárd eurónyi, azaz a jogállamisági eljárás miatt felfüggesztett kohéziós forrás felett van.

Ellenben a további három ponttal, melyek nem teljesen horizontálisak, így „csak” egyes részterületeken blokkolják a kifizetéseket, mely a Portfolio információi szerint 2,53 milliárd eurónyi forrást jelent.

  • Legnagyobbrészt a tudományos élet szabadságával kapcsolatos ez a fenti összeg: a felsőoktatásban elszaporodott közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos vitát takarja.
  • A másik az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos vita.
  • A harmadik pont viszonylag kis összeget blokkol, ez a menedékjogi vita.

„Mivel az egyes aggályokkal összefüggésben lévő kiadások egymástól független okokból nem téríthetők meg, a következmények is függetlenek egymástól. E következményeket akkor lehet feloldani, ha Magyarország meghozta azokat a szükséges intézkedéseket, melyek biztosítják, hogy a programok végrehajtása a Charta rendelkezéseinek betartásával történik, és amikor a Bizottság is visszaigazolta, hogy ezek az intézkedések orvosolják a hiányosságokat” írta az Európai Bizottság sajtószolgálata a lapnak.