Áttörés: Amerikai kutatók több energiát termeltek fúziós reakcióval, mint amennyit felhasználtak

Történelmi tudományos sikerként és a tiszta energiák terén áttörésként értékelte az Egyesült Államok energiaügyi minisztere kedden azt, hogy amerikai tudósoknak sikerült úgynevezett nettó energianyereséget elérni fúziós reakció által – számolt be róla az MTI. Egy december 5-i kísérletben a fúziós reakció során most először több energia szabadult fel, mint amennyit beletápláltak.

Jennifer Granholm Washingtonban tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory kutatói bejelentették, első alkalommal sikerült az úgynevezett fúziós gyújtás által nettó energianyereséget elérni, azaz több energiát termelni, mint amennyit felhasználtak a reakció megindításához. Ezzel több évtizedes tudományos célt sikerült elérni, amely gyakorlatilag arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként nyeri az energiát a Nap és az egyéb csillagok.

A Qubit szaklap azt írja, hogy a Lawrence részeként működő NIF kutatói idén januárban közölték a Nature és Nature Physics folyóiratokban 2021-es eredményeiket, amikkel minden korábbinál közelebb jutottak a breakeven ponthoz, ami az 1-es érték.

  • A tavaly augusztusi kísérletekben 1,35 megajoule energia szabadult fel a lézerekkel biztosított 1,9 megajoule-hoz képest, ami 0,7-es nettó energianyereségre (Q) jön ki.
  • A december eleji kísérletben a fúziós reakció alatt már 3,15 megajoule hőenergia szabadult fel a betáplált 2,05 megajoule-hoz képest. Ez 1,53-as Q-értékével túlszárnyalja a breakeven pontot.

A Financial Times információi szerint a kiértékelést megnehezítette, hogy a várakozásokbál több felszabaduló energia a mérőrendszerek egy részét is károsította. Jennifer Granholm közlése szerint a mérföldkőnek számító felfedezés megnyitja az utat a tiszta energiák előtt, valamint nemzetbiztonsági szempontból is fontos. A miniszter elismerését fejezte ki azoknak a kutatóknak, akik évtizedeket töltöttek azzal, hogy sikerüljön elérni az áttörést, és valósággá tegyék a fúziós gyújtást, ami további felfedezésekhez is hozzájárul.

A fúziós energiával foglakozó szakemberek azt remélik, hogy a technológia képes lesz korlátlan energia előállításra, szén-dioxid-kibocsátás nélkül, ami teljes mértékben kiválthatja a fosszilis és egyéb hagyományos energiaforrásokat. Ennek széles körű elterjedése, mindennapos felhasználása még évtizedeket vesz igénybe, a mostani lépés azonban jelentős az oda vezető úton.