Elfogadták Magyarország helyreállítási tervét, azonban a pénz még nem érkezik

Ma délben közös sajtótájékoztatót tartott három uniós biztos a magyar helyreállítási program, illetve a felzárkóztatási pénzek témájában – közölte röviddel ezelőtt az Európai Bizottság sajtószolgálata alapján a Portfolio.

A lap arról számolt be, hogy az utóbbi napokban a sajtóban is megjelent forma jött be. Azaz az 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási programunkat elfogadta az Európai Bizottság. A feltételességi eljárásban vállalt 17 magyar lépésről azonban negatív véleménnyel vannak, és ezért 7,5 milliárd eurónyi, vagyis közel 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrásunk befagyasztását javasolják a tagállamokat tömörítő Tanács felé.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a helyreállítási alap pénzeit egyből megkapjuk. Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök a bejelentéses sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 27 szupermérföldkövet kell elérnünk a helyreállítási program pénzeihez, illetve 17 feltétel teljeskörű teljesítése szükséges a felfüggesztett pénzek kiszabadításához.

Johannes Hahn költségvetési biztos szerint a 17 magyar kormányzati vállalás, amit nyáron rögzített a két fél, annak az eddigi megvalósítása nem elegendő, „sajnos nem valósította meg kellően a lépéseket ahhoz, hogy az uniós költségvetési kockázatok eltűntek volna”. Figyelni fogják a magyar vállalások teljesítését, egyben bátorítják a magyar kormányt, hogy mielőbb tegye meg a szükséges lépéseket.

Bár a Bizottság 7,5 milliárd eurónyi EU-támogatás felfüggesztését javasolja a Tanácsnak, lehet még fordulat, ugyanis a Népszava információi szerint számos tagállam nem döntötte még el, hogy támogassa-e a Magyarországgal szembeni pénzügyi szankciót, melyről talán már jövő kedden, de mindenképpen még karácsony előtt döntenek. A 444.hu azt is megjegyezte, hogy a Tanácsban minősített többség kell a befagyasztáshoz, vagyis a tagállamok 55 százalékának kell megszavaznia az EU össznépességének legalább 65 százalékával.

A lap szerint ilyen típusú pénzmegvonás még soha nem történt az EU-ban, ez az első alkalom, hogy az EU intézményei használják az úgynevezett feltételességi mechanizmust. A befagyasztott pénz nem vész el örökre: az őszi intézkedések kijavításával, illetve újabb, a Bizottság által előírt törvények és határozatok meghozatalával akár már jövőre kiolvasztható lesz. A helyreállítási pénzek vesztek volna el teljesen abban az esetben, ha nem fogadják el a helyreállítási tervünket a mai nappal.

További érdekes momentum, hogy a korább gyakorlatokkel ellentétben nem jön Budapestre bejelenteni a magyar helyreállítási terv jóváhagyását Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Szabad Európa információi szerint. Vélhetően az lehet a háttérben, hogy bár elfogadták a helyreállítási tervünket, a forrás egyáltalán nem érkezik automatikusan hozzá. Von der Leyen egyébként korábban az összes országba elutazott, hogy ott jelentse be a terv elfogadását.