A balti államok éves olajigényét spórolnánk meg heti egy autómentes nappal

Európa nagyvárosaiban az emberek több mint fele támogatja, hogy hetente rendezzenek autómentes napokat – írja a Levegő Munkacsoport közleménye, mely úgy fogalmaz, hogy a jelenlegi energia- és klímaválság fényében különösen indokolt az intézkedés bevezetése Európa fosszilis tüzelőanyag-fogyasztásának csökkentése érdekében.

A Tiszta Városok Kampány által megbízott Ricardo Energy & Environment közvélemény-kutatást végzett Londonban, Barcelonában, Varsóban, Brüsszelben és Párizsban, melyből kiderült, hogy az emberek 62 százaléka támogatja a heti egy autómentes nap ötletét az egész városukra kiterjedően. A kutatók modellezték az intézkedés hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy

ezáltal 3–5 százalékkal csökkenthető a városi közlekedés üzemanyag-fogyasztása.

Az 1970-es években kezdtek autómentes vasárnapokat tartani számos európai városban, amikor az OPEC olajembargója miatt az árak – a mostani helyzethez hasonlóan – az egekbe szöktek. Most, hogy Európa az orosz olajra vonatkozó embargót vezet be, ismét kihívást jelent a kontinens függőségének csökkentése fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az autómentes napok bevezetése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan csökkentsük az olaj iránti kereslet mértékét. Ezt az intézkedést a Nemzetközi Energiaügynökség is ajánlja 10 pontos javaslatcsomagjában.

A Tiszta Városok Kampány egy másik elemzésében azt is megállapította, hogy heti egy autómentes nap az EU és az Egyesült Királyság összes nagyvárosában 3–5 százalékkal csökkenthetné az európai városi közlekedés éves olajigényét. Ez a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia éves olajfogyasztásának felel meg.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A kutatás azt mutatja, hogy

ennek hasonló vagy nagyobb hatása lehet, mint a heti három napos otthoni munkavégzésnek.

„Már több európai nagyvárosban például Brüsszelben és Párizsban is tartottak olyan vasárnapot, amikor a város nagy részén csak a gépjárművek közül csak tömegközlekedési eszközök, taxik és az egyes közfeladatot ellátó járművek közlekedhettek. Ezek a napok ott komoly népszerűségnek örvendtek. Érdemes lenne Budapesten is kipróbálni, és kísérletképpen egy vasárnapra reggel 9 és délután 5 óra között autómentessé tenni a Hungária körút és a Budai körút által határolt területet” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a közlemény szerint.

„Az autómentes napok gyorsan és könnyen megvalósíthatók. Nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, és nem kell bonyolult szabályozást kidolgozni. Ezt a rövid távú intézkedést kell kiegészíteni aktív és megosztott mobilitást ösztönző beruházásokkal, a jobb tömegközlekedés biztosításától kezdve a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzéséig a városokban” – tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Ahogy Európa-szerte, úgy hazánkban is megrendezik csütörtökön az Autómentes napot. A szegedi programokról alábbi cikkünkben írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Bringás reggelivel és óriásbáb-felvonulással indul a szegedi Autómentes nap csütörtökön

Bringás reggelivel, színpadi programokkal, ügyességi versenyekkel, vetélkedőkkel és kézműves foglalkozásokkal kerül megrendezésre Szegeden az Autómentes nap szeptember 22-én, csütörtökön.