Putyin részleges mozgósítást rendelt el, mindent fel fog használni Oroszország területi épségéért

Részleges mozgósítást rendelt el szerdán Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja az MTI.

Putyin ezt egy nappal azután jelentette be televíziós beszédben, hogy négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazást kezdeményezett az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és ez nem blöff.

Elmondta, a „különleges katonai hadművelet” keretében az orosz hadsereg jelenleg több mint ezer kilométeres frontszakaszon néz szembe a teljes Nyugattal, épp ezért részleges mozgósítást rendelnek el, azaz behívják a tartalékosokat. A folyamat még ezen a napon el is kezdődik, már meg is született az erről szóló határozat.

A mozgósítással a behívott orosz állampolgárok minden, a szerződéses katonáknak is járó kedvezményben részesülnek. Putyin azzal fenyegette meg vélhetően a Nyugatot, hogy Oroszország rendelkezik modern tömegpusztító fegyverekkel. Szerinte nukleáris zsarolásnak vetették alá Oroszországot és annak elpusztítását tervezik, de hamar megtapasztalhatják, hogy fordulhat a kocka.