Oxfordban mutatkozott be a háromkerekű szegedi robotkatica, amit simogatni kell, ha sír

Az Oxfordi Egyetem matematikai intézete és könyvtára (Bodleian Library) által közösen szervezett, Imagining AI című időszakos kiállítás egyik workshopján mutatkozott be szeptember 10-én a magyar kibernetika emblematikus tárgya, a szegedi robotkatica – írja a Qubit.

A cikk megemlíti, hogy az eredetileg Szegedi katicabogár néven ismert gépet Muszka Dániel tervezte és építette 1956–57-ben, aki a hazai számítástudomány atyjának tekintett Kalmár László tanítványa volt. A robot célja a pavlovi feltételes reflexek modellezése volt, melyet Király József pszichológus kutatott.

Az oxfordi rendezvényen az robotkatica kétezres években épített replikája mutatkozott be, amely az eredeti gép méretazonos, korszerű alkatrészekből megépített mása. Ez egy három keréken guruló gép, mely automatikusan képes követni a fényt. Megtanítható sípszó követésére, és „sír”, ha lenyomják valamelyik pöttyét, simogatás esetén pedig megnyugszik.

A szeptember 25-ig az oxfordi könyvtárban ingyenesen látogatható Imagining AI kiállítás a könyvtár és a múzeum saját gyűjteményére építve mutatja be a napjainkban széles körben alkalmazott mesterséges intelligencia technológia előfutárait az 1950-es évekig: többek közt Mary Shelley Frankensteinét, Ada Lovelace és Charles Babbage kéziratait vagy William Stanley Jevons 1870-ben elkészült logikai zongoráját.

A szegedi katicabogár replikája az eredeti robottal egyetemben szeptember második felétől ismét Szegeden, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Kiállításán lesz megtekinthető.

Fotó: Neumann Társaság