Karikó Katalin átvette a Német Immunológiai Díjat a német és az osztrák immunológiai társaság hannoveri kongresszusán

A rák és a SARS-CoV-2 elleni, az mRNS-alapú technológián alapuló vakcinák fejlesztőjeként végzett úttörő munkájáért kapta meg a Német Immunológiai Díjat a biokémikus Karikó Katalin, valamint a BioNTech céget alapító két orvos, Uğur Şahin és Özlem Türeci. 

A Német Immunológiai Díj legújabb díjazottjai nevének nyilvánosságra hozatalakor, 2021. október 1-jén is kiemelték: a Karikó – Şahin – Türeci hármas évek óta szorosan együttműködik. A tumorvakcináció területén, például a melanóma, a „fekete bőrrák” esetében végzett úttörő munkájuk és kiváló eredményeik nélkül nem lett volna lehetséges a koronavírus elleni modern, mRNS-alapú oltóanyagok gyors kifejlesztése.

A 2022-es „Deutscher Immunologie-Preis” elismerést az immunológia aktuális témáival foglalkozó hannoveri kongresszus nyitányán, szeptember 7-én adták át a három tudósnak. Hangsúlyt kapott a konferenciáról szóló németországi híradásokban is, hogy „a BioNTech alapítói és kutatói, Özlem Türeci és Uğur Şahin, valamint a tudós Karikó Katalin” a rákkutatásban szerzett érdemeiért kapta a Német Immunológiai Társaság díját.

Az új terápia ötlete az egyik központi témája a szakemberek Hannoverben rendezett kongresszusának. A Német Immunológiai Társaság (DGfI) és az Osztrák Allergológiai és Immunológiai Társaság (ÖGAI) szeptember 7–10. közötti rendezvényén különféle betegségek, például az allergia, az autoimmun betegségek, rák elleni terápiákról esik szó. 

A szervezők célja, hogy hidat építsenek az alapkutatások és azok klinikai alkalmazásai között annak érdekében, hogy az immunmechanizmusokkal kapcsolatos ismereteket a lehető legközvetlenebbül alkalmazzák a kutatók és az orvosok a különböző immunterápiák fejlesztésében és az immunhibák korrigálásában. A konferencia mottója: „Az alap és a klinikai immunológia találkozása”.

A „Deutsche Immunologie-Preis” a Német Immunológiai Társaság (DGfI) legmagasabb tudományos kitüntetése. A 2016 óta általában kétévente ítélik oda a 10 ezer euróval dotált kitüntetést. A Német Immunológiai Díjjal olyan nemzetközileg elismert személyiségeket tüntetnek ki, akik kiemelkedő kutatási eredményeikkel hozzájárultak az immunológiai alapelvek tisztázásához, illetve az alapkutatás klinikai alkalmazásba történő átültetéséhez.

A Német Immunológiai Díj az Avery Landsteiner-díj utódja, amelyet a DGfI 1973 és 2014 között a marburgi Behringwerke AG és a CSL Behring GmbH támogatásával ítélt oda. 2020 óta a Német Immunológiai Díjat az AbbVie Deutschland biofarmáciai vállalat támogatása teszi lehetővé. A díjról döntő, 1967-ben alapított Német Immunológiai Társaság (DGfI) több mint 2300 tagja aktívan részt vesz az alapkutatásban vagy a klinikai immunológiában.

Fotó: Sahin-Tóth István / SZTE NKI