Mégsem indul újra a földgázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken Európa felé

Pénteken délután még úgy volt, hogy újraindul a földgázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken Európa felé, de estére kiderült, mégsem – írja a hvg.hu.

A lap a BBC tudósítása alapján arról ír, hogy mindezt a Gazprom orosz gázipari cég jelentte be pénteken este. Előzőleg a Reuters nyomán a hvg.hu is megírta, hogy a nominálási adatok alapján hajnalban már gáz szállításával számol az üzemeltető, illetve maga a Gazprom is azt közölte augusztus 31-én, amikor a legutóbb karbantartásra hivatkozva leállította itt a gázszállítást, hogy szombaton majd újraindítják.

A gázszállítás újraindításának elhalasztását azzal indokolták, hogy a Portovaja kompresszorállomáson olajszivárgást észleltek. Az érintett gépészeti berendezéseket Oroszország szerint olyan speciális műhelyekben lehet megjavítani, amiket – a Gazprom korábbi közlései szerint – rendkívül érzékenyen érintettek az Oroszországra az Ukrajna ellen indított háború miatt kivetett szankciók.

Az európai államok eközben azzal vádolják Oroszországot, hogy a gázszállítások ügyét a szankciók feloldása érdekében próbálja zsarolásra használni. Jelenleg az is az árháború része, hogy a világ 7 legfejlettebb gazdaságának vezetői, a G7-ek úgy döntöttek, árplafont vezetnek be az orosz olajra. Ezt Ursula von der Leyen jelentette be egyébként a Reuters TV tudósítása szerint, mire az árak esni kezdtek.

A 35%-os mínuszban járó határidős gázárakban már 1214%-os a szakadás is bekövetkezett a holland gáztőzsdén a következő hónapok kontraktusaiban. A Portfolio azt írja, a Bizottság elnöke azt is kiemelte, hogy a kitűzött célnál előbb sikerült elérni az európai gáztárolók 80%-os feltöltöttségét. Ezt legkésőbb november 1-re kellett volna elérni a nyáron elfogadott uniós gáztároló feltöltési rendelet szerint.