Novák Katalin Ferenc pápánál járt, meghívta őt Magyarországra és a hagyományos családmodellről beszélt vele

Elkezdődhet a magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás mondta el a köztársasági elnök csütörtökön Rómában a közmédiának.

Novák Katalin közölte, csütörtökön 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása. Elmondta, hogy a találkozón hivatalos meghívólevelet adott át Ferenc pápának, egyúttal arra kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra.

A főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése tette hozzá. Az államfő azt mondta, hogy a szentatya jövő tavasszal érkezhet Magyarországra. Novák Katalin a találkozó második témájára, az ukrajnai háborúra térve ismertette: Ferenc pápával megállapították, hogy közös érdek a mielőbbi béke.

Ferenc pápa a békéért imádkozik, a békéért szólal fel, és megtesz mindent, amire lehetősége van, hogy a béke követe lehessen hangoztatta az államfő. Novák Katalin hangsúlyozta: a magyarok is a béke érdekében szólalnak fel és azt szeretnék, hogy mielőbb véget érjen az orosz-ukrán háború. Szavai szerint csütörtöki látogatása a béke iránti elköteleződésünket erősítette meg.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a pápával hosszan beszéltek a családok támogatásáról, a magyar családpolitikáról. Arról, hogy mi Magyarországon mi mindent tettünk azért, hogy jó legyen gyereket vállalni, gyereket nevelni mondta, kiemelve, hogy ezt a szentatya is nagyra értékeli.

Úgy folytatta, hogy hosszasan beszéltek Ferenc pápával a hagyományos családi értékek, a hagyományos családmodell megőrzése melletti kiállás fontosságáról, főleg most, amikor oly sokan támadják ezeket a hagyományos értékeket. Novák Katalin azt mondta: büszke rá, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, miközben az abortuszoké a felére csökkent. Ferenc pápa is mindenkor kiáll a hagyományos családi értékek mellett fogalmazott.

Fotó: Novák Katalin / Facebook

A köztársasági elnök elmondta, Ferenc pápa azt is hangsúlyozta, hogy szükség van női vezetőkre a világban. A katolikus egyházfő egyúttal arra bátorította őt, hogy női államfőként, amikor csak lehetősége van, álljon ki a békéért ismertette Novák Katalin, aki kitért rá: a szentatya áldását is magáénak tudhatja és mint mondta ezt az áldást viszem haza a magyar embereknek.

Hozzáfűzte: a találkozón szóba került Magyarország segítsége az üldözött keresztények számára, amely missziót szándékunkban áll folytatni. A Vatikán támogatja ezt a magyar szándékot jelezte az államfő.

Elmondta, látogatása alkalmából egy olyan ajándékkal készült, amely megmutatja a magyar kultúra gazdagságát, a hagyomány iránti tiszteletünket, miközben a Szentatya viseletének része is lehet. A hímzett papi stólát Erdő Péter bíboros is megáldotta. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere tervezte meg, és több hímző asszony közös munkája nyomán készült el.

A stólában képletesen ott van Magyarország, hiszen a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik. Az utolsó öltéseket magam készítem, Anna iránymutatása alapján” – tette hozzá.