Az élelmiszerek árai Magyarországon szabadultak el a legjobban az EU-n belül

Júliusban 10,4 százalékkal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint januárban – írja a 444.hu.

A lap cikke szerint ez a negyedik legmagasabb érték az Európai Unióban: csak a balti államok előznek meg minket, és hajszálra úgy állunk, mint Málta. A teljes EU-s infláció 6,3 százalék az Eurostat adatai alapján.

Csupán az élelmiszereket nézve mi állunk a legrosszabbul, 21 százalékos áremelkedéssel.

A kenyér, a hús, a gyümölcs, a sör és az alkoholmentes italok ára ugyanis Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben. A kenyér 37 százalékkal lett drágább, a második helyezett Litvániában csak 20 százalékkal. A húsnál kisebb a különbség, nem sokkal előzzük a letteket és a cseheket. A gyümölcs ára 20 százalékkal emelkedett, a söré 11 százalékkal, az alkoholmentes italoké pedig 18 százalékkal.

A cikk kitér arra is, hogy a helyzetünk egyre csak romlik uniós összevetésben: a júniusi élelmiszer-inflációnál még csak kenyérben és húsban vezettünk. A baromfi ára majdnem 30 százalékkal nőtt január óta, amel az 5. helyre volt elég. A sertéshúsé pedig 16 százalékkal a 9. helyre kerültünk az EU-ban. Zöldségeknél jobb a helyzet: 5 százalékos inflációval a 12. helyre kerültünk, de itt bőven találunk országokat, ahol alig változtak, vagy csökkentek is az árak.

A tojás ára 28 százalékkal nőtt (3. hely), az olívaolajé pedig 17 százalékkal (2. hely). A margarin és más növényi zsírok ára is durván elszállt (46 százalék), majdnem annyira, mint a szlovákoknál. A vaj 27 százalékkal drágult, amivel 3. helyen állunk Dánia és Németország mögött – ál la 444.hu cikkében.