A Gazprom keddi bejelentése alapján a télre a mai hétszeres lakossági gázár is duplájára nőhet a piacon

Egészen elképesztő gázárat mondott be ma a téli hónapokra a Gazprom: további legalább 60%-os áremelkedés várható – írja a Portfolio a Gazprom közleménye alapján.

A portál szerint ha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körülről 1600 forint fölé ugrana, így komolyan felvetődne az a kérdés is, hogy mi lesz a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival. Most ugyanis úgy néz ki a helyzet, hogy az átlagfogyasztás feletti részre köbméterenként augusztustól 732,4 forintot, októbertől 752,5 forintot kell fizetnie a lakosságnak „piaci” árként.

közben a Gazprom az idei számoktól közel 1000 forinttal magasabb tényleges piaci árat vetített előre.

Idén január elseje és augusztus 15. között a FÁK-országokon kívüli orosz gázexport (lényegében Európát és Törökországot jelenti) 36,2%-kal 78,5 milliárd köbméterre esett – jelentette be a Gazprom egy keddi közleményben. Az első közel nyolc hónap együttes eredménye azonban elfedi azt, hogy júliusban 58,4%-os, augusztus első felében pedig 59%-os zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában, mint azt a Reuters egy elemzőre hivatkozva megjegyezte.

A Gazprom az Északi Áramlat 1-en Németországba a turbinaügyre hivatkozva mostanra csak a kapacitás 20%-át küldi. Emiatt június közepétől a 8090 euró/MWh körüli tartományból kezdtek el újra szárnyalni az európai tőzsdei gázárak. Az utóbbi napok emelkedésével már a 220 euró feletti tartományba jutottunk. A Gazprom ugyanakkor azt is beleírta a mai közleményébe: Az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt. A konzervatív becslések szerint, ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4 ezer dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen.

Így tehát a Gazprom gyakorlatilag azt vázolta, hogy az európai gázexportja (további) visszafogásával télre legalább 60%-os további gázár emelkedést fog elérni. A Gazprom jelzésének akár nagyon komoly negatív következménye is lehet a magyar gázpiaci rezsicsökkentés minap bejelentett szabályaira.