A szegedi Pádár Nikolett két aranyat is elhozott ma a bukaresti junior úszó Európa-bajnokságról

Jól indult a második nap a magyarok számára a bukaresti junior úszó Európa-bajnokságon: húsz perc leforgása alatt szereztek egy aranyérmet: Pádár Nikolett védte meg címét 200 gyorson, majd győzött a mixed gyorsváltóval is írja a Magyar Úszó Szövetség összefoglalója.

A szegedi Pádár Nikolett a juniorok között körülbelül olyan „játékerőt” képvisel 200 gyorson, mint Milák Kristóf 200 pillangón, bár ő egy jóval magasabb kategóriában – azaz ebben a korosztályban egy pillanatig nem kérdés, hogy utcahosszal jobb a többieknél, és ezt most is bebizonyította: 1.17 másodpercet vert az olasz Giulia Vetranóra a második nap első döntőjében.

A Haász-SZUE úszója a következőképp nyilatkozott a 200 m gyorson elért aranyérméről: „Igazából számítottam arra, hogy sokkal fogok nyerni, igyekeztem az órával versenyezni, egyéni csúcsot úszni, de kicsit elmaradtam tőle. Azért ezt most nem annyira bánom, mert sikerült megnyernem, és most nagyon boldog vagyok. Igazából az nagyon jó érzés, hogy az ember nyugodtan oda tud állni, magabiztos, és aztán mindent úgy is csinál, ahogy eltervezi.”

Végül jöhetett a slusszpoén: a 4x100-as mixed váltóban ugyan kétezer ember szurkolta a románokat, akik Popovici 47.34-es robbantásával óriási előnybe kerültek az elején. Igaz, Magda Boldizsár tartotta a lépést, hogy aztán Bóna Benedek 49.53-as úszása az egész mezőnyben a legjobb legyen a másodikként úszók között.

Ezek után Pádár Nikolett és Molnár Dóra „biztos kézzel” dolgozta le a hátrányt,

az ő két 54-es 100-ukhoz hozzá sem tudtak szagolni a többiek, a két román lányon összeségében több mint három másodpercet hoztak, így a szurkolók őszinte döbbenetére a magyar kvartett végül 0.52-es előnnyel simán besöpörte az aranyérmet. Pádár Nikolett erről úgy nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy ez egy elég jó kárpótlás volt nekünk a tegnapi váltó után, és nagyon örülök, hogy elsők lehettünk a tavalyi harmadik hely után. Jól éreztem magam, az idő is jó lett, kicsit fájt, de egy kétszáz döntő után ez törvényszerű.”

Fotó: Derencsényi István / Magyar Úszó Szövetség