Szijjártó: Új szintre lépett a migrációs nyomás

Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket – ezekről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.

Azzal kezdte, hogy kritikus időszakban került sor erre a találkozóra, hiszen „Európa drámai kihívások előtt áll”. A Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok tartósan háborús inflációs környezetet hoznak létre véleménye szerint. „Emellett fokozódik a menekültválság, és egyre súlyosabb migrációs kihívásokkal kell szembe néznünk, ráadásul mi, magyarok – alapvetően egyedüliként – szembesülünk kihívással egyszerre délről és keletről, mondhatni kettős nyomás alatt állunk.”

A helyzet egyre fokozódik

A közös sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború fokozódó intenzitása miatt egyre nő a menekültek száma Magyarország keleti határán, és már naponta több mint tízezer menekült érkezik az országba, számuk pedig már meghaladta a 820 ezret. „Mindezzel párhuzamosan a migrációs nyomás is egyre súlyosabb. A mai napig több mint 110 ezer illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon” – mondta Szijjártó, aki arra is kitért, hogy az egyre erőszakosabb, és fegyverrel rendelkező migránsok biztonsági fenyegetést jelentenek Szerbia és Magyarország számára is.

„Világossá kell tenni, hogy itt semmifajta emberi jogi kérdésről nincsen szó. Szeretném világossá tenni, hogy ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek itt Szerbiában, akik lövöldöznek,

ezeknek az embereknek semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére.”

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a migránsok biztonságos országokon keresztül, határok sorozatos megsértésével, vagyis bűncselekmények sorozatos elkövetésével érkeznek Szerbiába, és erre senkinek nincsen joga.

Szijjártó szerint a helyzet egyre súlyosabb lesz, mert az ukrajnai háború miatt a világ számos pontját éhínség fenyegeti. „Ez az élelmiszerellátási válság újabb, valószínűleg minden eddiginél sokkal súlyosabb migrációs nyomást fog helyezni szerbekre és magyarokra egyaránt. Ezért azt hiszem, hogy ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és a Soros György-féle NGO-k befejezzék a migráció biztatását és a migráció szervezését.”

Aláírták a szegedi tehervonatokat

A külgazdasági és külügyminiszter a kihívások ismertetése után kitért arra is, hogy a szerbek és a magyarok együttműködése az utóbbi időszak sikertörténete. Rámutatott, hogy „brutálisan” nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és az idei esztendő első négy hónapjában 117 százalékkal több forgalmat bonyolítottak le, mint egy évvel ezelőtt, és a tavalyi egész éves növekedés is 42 százalék volt.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy „minden idők legnagyobb közös vállalkozása, a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal modernizálása Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott”. Ezért augusztus elsejétől teljes vágányzár lesz a szakaszon, a teherforgalmat pedig átirányítják a Szeged–Szabadka vasútvonalra, amelyet az utóbbi időszakban már felújítottak. Az erről szóló megállapodást a hétfői találkozó keretében írta alá a két tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Augusztustól jönnek a nemzetközi tehervonatok Szegedre, addigra úgy-ahogy készen lesz a szabadkai vasút

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója tartottak vasárnap sajtótájékozatót a tikkasztó alföldi kánikulában a szerbiai határ tövében. Megmutatták, mivel is épül a szabadkai vasút, aminek szerb része már készen, felsővezetékkel várja, hogy a magyarok is elkészüljenek, és bejelentették, hogy augusztus 1-jével már tehervonatok közlekednek erre, Szegeden keresztül. Vitézy előre is köszöni a szegediek türelmét.