Kövér Lászlóék beszántanák a jelenlegi Európai Parlamentet, eközben még több vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek

Kedd este negyed tízkor nagyszabású európai víziót nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Simicskó István frakcióvezető és Kocsis Máté frakcióvezető – vette észre a 444.hu. A képviselők a javaslatban felvázolták, szerintük milyen Európai Unióért kellene a jövőben dolgoznia a frissen megalakult magyar kormánynak.

Csütörtökön kezdődik ugyanis az EU jövőjéről szóló vita az Európai Tanácsban, mely 2021 tavaszán kezdődött Konferencia Európa Jövőjéről néven. Orbán Viktor valószínűleg már ott kifejti a képviselőktől frissen megkapott álláspontját. Az egyik legérdekesebb része az egész víziónak, hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni, Kövérék szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát. A javaslatban többek között olyanok vannak, hogy

  • feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk;
  • vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek az uniós jogalkotásban;
  • bevezetnék a közös hadsereget;
  • korlátoznák a közös intézmények jogköreit;
  • elítélik az Oroszország elleni szankciókat;
  • támogatnák a nyugat-balkáni országok közeledését az EU-hoz;
  • és megtiltanák az EU-nak, hogy hitelt vegyen fel.

Mint azt az utóbbiról a 444.hu cikke megjegyzi, az RRF nevű óriási támogatási csomag eddig az egyetlen komoly program, amit az EU hitelből intéz, de Magyarország egyetlenként a tagállamok közül nem férhet hozzá a neki járó pénzhez, a túlzott korrupciós kockázatok miatt. Az uniós tervek nagy része a fent kifejtettekkel ellentétes, napirenden van ugyanis az Európai Parlament jogkörének kiterjesztése és a tagállamok vétójogának korlátozása is az Európai Tanácsban.

A javaslatcsomagról először Ujhelyi István számolt be közösségi oldalán. Szerinte a legsúlyosabb része a történetnek, hogy míg a kormánypártok parlamenti határozatban rögzítenék a „magyar álláspontot”, valójában semmilyen nyoma és bizonyítéka nincs annak, hogy a magyar állampolgárok ezt akarnák.

Ezzel szemben az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott összefoglaló szerint az európai polgárok többsége – köztük a magyar polgárok és civilszervezetek – nagyobb beleszólást adna a választóknak például az Európai Bizottság elnökének megválasztásába, vagy éppen az általuk megválasztott Európai Parlamentnek.

végül azzal zárja a posztot Ujhelyi, hogy szerinte a Fidesz-KDNP aljas húzásra készül ezzel azért hogy a miniszterelnök zsarolási pozícióit megerősítse az Európai Tanács soron következő csúcstalálkozóján. Ilyen hazugságokat és az európai közösségünket tudatosan gyengítő tételeket tartalmazó parlamenti határozatot elfogadni politikai bűntett. Szomorú, hogy a Fideszben már láthatóan egyetlen európai magyar sem maradt, aki tiltakozzon ellene. Megteszem most helyettük” – írta.