Európa-szerte kezd csökkenni a Gazprom által szállított gáz mennyisége, Franciaországba már nem megy semmi

Európa-szerte elkezdett csökkenni az oroszok által leszállított gáz mennyisége. A Gazprom-vezér szerint a földgáz az ő termékük, így a saját szabályaik szerint játszanak, míg a szállítások elakadását műszaki problémákra fogták. A németek szerint ez csak ürügy, valójában az árakat akarják felhajtani, illetve válasz lehetett arra, amiért Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök Kijevben tárgyalt.

A földgáz a mi termékünk, és mi a saját szabályaink szerint játszunk” – hangsúlyozta Alekszej Miller Szentpéterváron, egy gazdasági fórumon, erről a hvg.hu számolt be. A Gazprom vezérigazgatója szerint ez amiatt következett be, mert a Siemens kanadai leányvállalata nem szállított le nekik fontos alkatrészeket.

  • Németországba a kezdeti csökkentés után, amikor csak 100 millió köbméter érkezett naponta 167 millió helyett, a Gazprom újabb 30 százalékos csökkentést jelentett be: már csak 67 millió köbméter érkezik az Északi áramlat 1. vezetéken.
  • Az olasz Eni is jelezte, hogy csak az orosz földgáz 65%-át kapja meg. Az oroszok ugyanarra a műszaki problémára hivatkoztak, mint amelyet a németeknek említettek.
  • Franciaország kevésbé függ az orosz gáztól, mint Németország és Olaszország, azonban a GRTgaz, amely a franciaországi gázvezeték-hálózat nagy részét üzemelteti, péntek reggel riadót fújt, hogy szinte teljesen leáll az országba áramló gáztranzit – írja a Les Echos.
  • Pénteken azt jelentették, hogy Szlovákiában is visszavágta a Gazprom a gázszállítmányokat. Az export 50 százalékkal csökkent, holott az országnak csak 30 százalékos csökkentést vetített elő az orosz gázcég.

A Deutsche Welle szerint az orosz döntés időzítése sem véletlen hiszen Olaf Scholz kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök társaságában Kijevben tárgyalt. Robert Habeck gazdasági miniszter takarékosságra szólított fel, de megnyugtatásul közölte: Németország be tudja szerezni a földgázt máshonnan, de lényegesen drágábban.”

Klaus Müller, az országos energiahálózat igazgatója azzal vádolta meg az oroszokat, hogy tudatosan akarják fokozni Németország lakóinak bizonytalanságát, egyben növelni a földgáz árát a nemzetközi piacon. Klaus Müller szerint az oroszok odáig is elmehetnek, hogy

teljesen elzárják a gázcsapot, és Németország egyáltalán nem kap orosz földgázt.

Wood Mackenzie szerint annyira nem váratlan a visszaesés, hogy már szinte biztosra vehető, hogy a téli szállítmányokat is visszafogja majd a Gazprom. Ha pedig ezt meglépik, akkor súlyos energiahány lehet Európában.

Franciaországban a hiányzó mennyiségek viszonylag csekélyek, mivel már tavaly év vége óta a párizsi kormány próbálta levágni magát Oroszországról, de eleve kisebb szállítmányok érkeztek csak, amikor Moszkva elkezdte csökkenteni a szállításokat, hogy növelje az európaiakra nehezedő nyomást és felfelé hajtsa az árakat – írja a Napi.hu.

Olaszországot is súlyosan érinti a válság. Az ENI energetikai vállalat bejelentette, hogy a Gazprom a kért mennyiségnek csak a felét szállítja le pénteken. A háború előtt Olaszország és Németország gázszükségletének mintegy 40 százalékát Oroszország biztosította, míg Franciaország esetében ez az arány az LNG-t is beleszámítva alig 20 százalék.

Magyarország esetében a szlovák helyzet azontúl, hogy szomszédja az országnak, azért is fontos, mert a két ország ellátási hálózata össze van kapcsolva. A magyar–szlovák interkonnektoron keresztül jelenleg semmilyen irányba nem megy földgáz a Napi.hu cikke szerint. Magyarország mindazonáltal Szerbia felől kapja a legtöbb nyersanyagot, valamint Ukrajnán keresztül is zavartalan volt az áramlás kora délelőtt. A Magyar Földgáztároló Zrt. adatközlése alapján 28,66 százalék volt a mobilkészlet töltöttség.

A Gazprom már több európai országba egyáltalán nem szállít: Bulgáriába, Lengyelországba és Finnországba nincs exportjuk, mivel ezek az országok nem hajlandók rubelben fizetni. Több kisebb céget, például dán szolgáltatókat is kizártak a gázvásárlásokból, de a Shellnek sem küldenek már földgázt.