Oroszország turbinajavításra hivatkozva állítaná le a gázszállítást, kilőttek a gázárak

Teljesen leállíthatja az Európába irányuló gázszállítást Oroszország az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, közölte az orosz állami RIA hírügynökséggel Vlagyimir Csizov, Ororszország Európai Uniós nagykövete csütörtökön – írja a hvg.hu a Guardian írása nyomán, melyben az orosz nagykövet azzal indokolta a leállítást, hogy problémákba ütközött a gázvezeték turbináinak javítása.

Mint a lap megjegyzi, az Északi Áramlat 1 a Balti-tenger alatt fut, Németországnál ér be Európába, ezért nekik igen súlyos következményekkel járna egy esetleges hosszabb leállás. Ezen a héten már kétszer megszakadt a szállítás. A német gazdasági miniszter úgy kommentálta mindezt, hogy az oroszok ezzel a bizonytalanság magvait akarják elvetni, és feljebb akarják nyomni az energiaárakat.

A portfolio.hu összesítése szerint ez sikerült is: a következő havi gázkontraktus ára 20 százalékkal 145 euró/megawattórára emelkedett. Három nap alatt ez már mintegy 70 százalékos drágulást jelent a vezető holland gáztőzsdén, a TTF-en. Ez a folyamat Magyarországot is erősen érinti, mivel nem igaz, hogy a tőzsdei árnál sokkal olcsóbban vesszük az orosz gázt. Mindössze annyi történik, hogy az orosz fél mintegy két hónapos csúszással vezeti át a mi gázunk árazásába a tőzsdei árváltozásokat.