Rovó László és Fendler Judit is Párizsban vett részt Karikó Katalin akadémiai ceremóniáján, ahol a kutató tiszteleti tag lett

Karikó Katalin székfoglaló előadást tartott a francia Természettudományi Akadémia június 14-i ünnepi ülésén, ugyanis az SZTE kutatóprofesszora az 1666-ban alapított tudományos társaság tiszteleti tagja lett. A ceremónián megjelent Magyarország párizsi nagykövete, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, illetve az SZTE rektora, kancellárja és több vezetője is.

Az SZTE NKI stábja párizsi munkanapján elkísérte az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó, világhírű kutatót, akit a francia „Académie des Sciences” tiszteleti tagjává választottak egy tavaly december 8-i döntés értelmében. A január 11-én bejelentett döntést a francia köztársasági elnök rendelete is megerősítette, így az újonnan megválasztott akadémikusok beiktatási ceremóniáját – a terveknek megfelelően – idén június 14-én, kedden tartották Párizsban, az öt akadémiát tömörítő „Institut de France” épületének kupolája alatt.

Ebből az alkalomból, Karikó Katalint köszöntve megjelent az ünnepségen Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára; valamint Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár, továbbá a Szegedi Tudományegyetem több vezetője is.

Az Académie des Sciences már a ceremónia előtti napon fogadást adott Karikó Katalin és az új akadémikusok tiszteletére. Az egyik legrégebbi európai tudományos akadémia történetét is megismerhette a tudós, aki június 14-én kora délelőtt érkezett az Académie des Sciences patinás épületébe. A francia újságíróról, Louis Martin-Chauffierről elnevezett teremben találkoztak az új akadémikusok, s megismerték egymás munkásságát és a tudóstestület történetét.

Az akadémia vezetőivel együtt látogattak el a francia akadémia könyvtárába. Az olvasótermekben régi kiadványokat tanulmányozó tudósokat, a számítógép képernyőjét böngésző egyetemistákat láthattak; a francia akadémiai bibliotéka ugyanis közkönyvtárként működik. A francia kutatók nagyságai mellszobrokról, művészi alkotásokról tekintenek a mai könyvtárlátogatókra. A Pascal gondolatainak egyik első, könyvbe foglalt formája mellett a francia akadémia új tagjai megtekinthették a tulipánok változatait rajzokon megörökítő albumot.

A francia akadémiának tagja volt Habsburg Ottó is – tudta meg az SZTE hírportálja fiától, Habsburg Györgytől, Magyarország párizsi nagykövetétől. Karikó Katalin a Humánbiológia és orvostudományi szekcióba került, rajta kívül nincs magyar tagja e testületnek.

Dobpergés kíséretében és díszegyenruhás „katonák” sorfala előtt vonultak be a kupolaterembe a francia akadémia zöldszínű, díszes hímzésű öltözetét viselő akadémikusok, majd a székfoglaló előadásukra készülő „akadémikus-jelölt” tudósok. Az egész ceremóniát élőben közvetítette az Académie des Sciences, a honlapjáról utólag is elérhető a videófelvétel.

Az mRNS-molekulával foglalkozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult biokémikus dióhéjba zárva mutatta be előadásában, miként ismerték meg a kutatók a hírvivő RNS-t és az orvoslás számára benne rejlő csodálatos lehetőségeket. Az SZTE alumnája, szokásához híven, kitért kutatótársai eredményeire is. Az akadémiai székfoglaló előadása után az Académie des Sciences székházából távozó Karikó Katalint autogramgyűjtők várták.

A fentebb említett országokon kívül székfoglalót tartott például belgiumi, izraeli, németországi, svájci és svédországi tudós is. Lund egyetemének képviselője, Anne L’Huiller is online prezentációban mutatta be eredményeit. Lund és Szeged, valamint a EUGLOH további 3 tagegyetemének képviselői egyébként június 14. és 17. között találkoznak Párizsban, a szervezet éves megbeszélésén. Ennek az öt tagot számláló európai egyetemi szövetségnek az éves találkozója miatt érkezett Párizsba a Szegedi Tudományegyetem delegációja.