Egy Debrecenből felszállt, azonosítatlan gép miatt riasztották a Gripeneket és az amerikai légierő F-16-osait

Egy Magyarország felől érkezett, azonosítatlan kisrepülőgép haladt át szerda este Románia légterének nyugati részén, elfogására az amerikai légierő két vadászgépét riasztották közölte a román védelmi minisztérium.

Az alacsonyan repülő, Beechcraft típusú, kétmotoros gép Debrecen térségében szállt fel engedély nélkül, kelet-európai idő szerint 17 óra 30 perckor, nyolc perccel később pedig a magyar Gripenek elfogták, de a kisgép sem rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált. A kikapcsolt válasz-jeladóval (transzponderrel) repülő, azonosítatlan gép 17:49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17:58-kor pedig az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött nyomába.

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes, vagy ellenséges magatartást, de továbbra sem válaszolt az elfogására küldött harci repülők nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire. A gép Karánsebes, majd Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetesti-i légitámaszpontra, a célpont követését pedig két román F-16-os vette át.

A  MAPN közlése szerint a bolgár hatóságok szerda este azon a területen kezdtek földi vizsgálatot, ahol utoljára észlelték a radarok az azonosítatlan repülőt.

A történet viszont nem Debrecenben kezdődött: „Szerdán a délutáni órákban a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja egy litván felségjelzésű, Szlovákiából Románia felé tartó kisrepülő miatt elrendelte a légvédelmi készültséget ellátó magyar vadászgépek felszállását” – írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A kisgép Hajdúszoboszló térségében üzemanyag-töltési céllal leszállt, azonban nem sokkal később újra felszállt. A készültségi géppár addig kísérte a kisrepülőt, amíg Románia légterében a NATO által riasztott amerikai vadászgép a feladatot át nem vette. A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra.