Novák Katalin szegedi halászlével és a férjével együtt ment Prágába

Megerősítettük elkötelezettségünket a visegrádi négyek együttműködése iránt mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Prágában.

Mint azt a 24.hu megjegyezte, a közös sajtótájékoztatójukon az ajándékként szegedi halászlével érkező magyar köztársasági elnök többek között elmondta: mind a négy ország számára kiemelt fontosságú, hogy a visegrádi együttműködés továbbra is olyan szoros legyen, mint eddig volt. Ebben államfői szinten is érdekeltek, megerősítették elkötelezettségüket a visegrádi négyek együttműködése iránt.

Hozzátette: sok ponton egy irányba mutatnak az érdekek, ráadásul történelmünk is sok hasonlóságot mutat, megértőbbek vagyunk a különböző álláspontok iránt, meg tudunk találni olyan pontokat, amelyekben meg tudunk állapodni és közösen képviseljük ezt az Európai Unióban.

A kétnapos prágai látogatáson résztvevő köztársasági elnök a Zeman elnökkel folytatott megbeszélés témái között említette egyebek mellett a két ország közti gazdasági együttműködést, az ukrajnai háborút és a családpolitikát.

Fotó: Novák Katalin / Facebook

Csehország a mai nemzetközi helyzetben is támogatja a visegrádi országok együttműködését, nem akarja azt szétverni jelentette ki Milos Zeman cseh államfő kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Csehországba.

Támogatjuk a visegrádi országok együttműködését, hasznosnak tartjuk azt minden részt vevő ország számára, és semmiképpen sem célunk az együttműködés gyengítése, szétverése mondta Milos Zeman újságírók előtt tett nyilatkozatában. Milos Zeman nyilatkozatában nagyra értékelte a vezető magyar politikusokat, akik véleménye szerint tiszteletben tartják a magyar nemzeti érdekeket és védik azokat.