Karikó Katalin Berlinben vette át Helmholtz-érmét, majd Angela Merkel fogadta őt otthonában

Karikó Katalin, az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia (BBWA) Helmholtz-érmét 2022. június 4-én, a Leibniz-napon vette át. Az ünnepséget követően Angela Merkel fogadta otthonában. A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és kutatóprofesszora, a Covid-19 pandémia idején világhírűvé lett biokémikus június 7-én már előadást tart New Yorkban.

A harmadik éve tartó „világjárvány” és a „szabadság” jegyében rendezte meg a Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften (BBWA) az idei Leibniz-napot, mely hagyományosan egy-egy téma köré szerveződő díjátadó ceremónia. A legrangosabb BBWA-kitüntetés névadója Hermann Ludwig von Helmholtz.

A német orvos és fizikus több tudományterületen is maradandót alkotott; többek között a termodinamika mechanikai megalapozása, továbbá a látás és a hallás kutatása, a szemfenéktükör feltalálása fűződik Helmholtz nevéhez. Mindezt elismerve 1872-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választották. E 150 éves jubileum érdekessége, hogy Karikó Katalin, aki idén lett az MTA tiszteleti tagja, június 4-én vette át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia Helmholtz-érmét.

A BBWA elnöke, Christoph Markschies a laudációban részletesen ismertette Karikó Katalin kiemelkedő biokémikusi életútját. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus oklevél és biokémikus doktori cím jelentette az alapját annak az életútnak, ami elvezetett a hatékony mRNS-alapú terápiák és vakcinák kifejlesztéséhez.

Fotó: Karikó Katalin / Twitter

„A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia ösztönzi mindazokat, akik kitartással végzik a trendektől távolinak tűnő kreatív alapkutatást” – fogalmazott az elnök. Kiemelte: Karikó Katalin munkásságával arra irányította a világ figyelmét, hogy a tudományban és a kutatásban is fontos a nők szerepe.

A BBWA ünnepségét követően Karikó Katalint Angela Merkel fogadta otthonában.

„Nagyon élveztem a beszélgetésünket: olyan volt, mintha már régóta ismernénk egymást” – érzékeltette a biokémikus, hogyan érezte magát a fizikus Angela Merkel vendégeként. Igaz, június 4-én nem először találkoztak: a két tudóst több kapcsolati szál is összefűzi. Mindkét világhíres asszony szerepelt a Time magazinban: „az év embere” listájának élén állt Angela Merkel 2014-ben és 2015-ben is; Karikó Katalin 2021-ben került a tekintélyes lapban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.

Sőt: mindketten magukra ölthették a Szegedi Tudományegyetem dísztalárját. Angela Merkel 2015. február 2-án előadást tartott a szegedi egyetemen, majd egyetemistákkal is találkozott. Az SZTE díszdoktori oklevelét Karikó Katalin 2021. szeptember 4-én vette át, és alma materében kutatóprofesszorként indított tehetséggondozást is szolgáló programokat.