Szijjártó: „Átment” a hatodik brüsszeli szankciós csomag, levették Kirill pátriárkát a szankciós listáról

Átment a hatodik brüsszeli szankciós csomag közölte a külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az európai uniós országok nagykövetei csütörtökön jóváhagyták az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedések végső szövegváltozatát. Azonban a lengyelek szerint nem is a pátriárka ügye volt a fő kifogás, hanem az olaj exportértékesítésének tilalma.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán úgy értékelt: Hosszú csatát vívtunk, de megérte. Megérte ellenállni a nyomásgyakorlásnak, megérte szembe menni a nemzeti érdekeink feladását követelő mainstreammel és megérte elviselni számos európai politikus és újságíró hazug vádjait. A magyar diplomácia vezetője hozzátette: megérte, mert a csővezetékes szállításnak adott szankciós mentességgel meg tudtuk védeni hazánk energiaellátásának biztonságát. Ha nem harcoltunk volna, akkor ellehetetlenült volna Magyarország kőolajellátása és a gazdaság leállt volna.

Szijjártó Péter bejegyzésében kitért arra, hogy Kirill orosz pátriárkát végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról. Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen a nemzeti érdekhez hasonlóan a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk írta. A miniszter szerint belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése.

A hirado.hu-nak a következőképpen nyilatkozott még május elején Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „Most kaptam is egy levelet a magyarországi ortodoxok gyülekezetétől és közösségétől, amely megkér arra, hogy ez ellen mindent tegyek meg. Úgyhogy most van a nagy ügy, ez az olaj, de van egy elvi szempontból tán még fontosabb, de gazdasági jelentőségét tekintve azért más dimenziójú ügy, ez Kirill pátriárkának az ügye. Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen.”

Valójában nem is a pátriárka lehetett a fő ok

Azonban a napi.hu a lengyel EU-nagykövetek állítása alapján azt írja, hogy a finomított orosz olajtermékek eladását is engedélyeztetni akarja az Orbán-kormány. A Wyborcza lengyel lap arról ír, hogy valójában nem Kirill pátriárka ügye a valódi ok, amiért az Orbán-kormány vétózott: sokkal inkább arról a vitáról van szó, hogy bár Magyarország mentességet kap az orosz olajimport tilalma alól, de Lengyelország képviselői azonnal jelezték a csúcson, hogy egy dolog a vezetékes foszilis üzemanyagok behozatala, egy másik pedig azok exportértékesítése.

A varsói vezetés – amely az ukrán háború miatt teljesen szembekerült az Orbán-kormánnyal – követeli, hogy tiltsák meg, hogy finomított olajterméket adhasson el Magyarország – illetve a többi vezetékes olajtól függő állam –, ha az orosz forrásból származik. „Magyarország megakadályozta a csúcstalálkozó döntéseinek jóváhagyását, és emelte a tétet. Nemcsak Kirillről van szó, hanem a finomítói termékek eladásának lehetőségét is három évre meghosszabbíttatnák” – írta Beata Płomecka, a lengyel közrádió brüsszeli tudósítója helyi értesüléseire hivatkozva.