Mégis vétóztuk volna az olajembargós szankciókat Putyin egyik fő támogatójának kitiltása és vagyonelkobzása miatt

Egymástól független sajtóértesülések szerint ismét blokkolja Magyarország az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfőn este már megállapodtak az állam- és kormányfők – írta szerdán a hvg.hu.

Most nem az olajembargóval kapcsolatban – amely alól Magyarország mentességet kapott –, hanem azért, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között ott van Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje, Putyin elnök feltétlen támogatója. Korábban már hangoztatta a magyar kormány egyet nem értését, de a napokban nem került elő a téma.

Szerdán reggel az uniós nagykövetek azért találkoztak Brüsszelben, hogy végleges formába öltsék a szankciós csomagot, és ebben a vitában jelezte a magyar fél, hogy Kirill nevét szeretné törölni erről a listáról.

Emiatt az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt.

Kemény üzenetet fogalmazott meg ezzel kapcsolatban az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője. Michael Gahler úgy fogalmazott: Orbán azt a Kirillt védi az EU-s szankcióktól, aki kiáll azok mellett a háborús bűnök mellett, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök rendel el Ukrajnában.

„Szégyellje magát!” – írta a szóvivő, hozzátéve, hogy egy napon kiderül majd, mivel bírják rá az együttműködésre az oroszok. „Micsoda szégyen ez a szabadságszerető Magyarország számára!” A tweetet a Néppárt is megosztotta a hivatalos csatornáján.