Ujhelyi: A kormány hazudott, az Oroszországra kivetett uniós szankciók nem a rezsicsökkentést veszélyeztették

Örök rezsicsökkentésre, a háztartások európai uniós forrásból történő, önrész nélküli energiahatékonysági korszerűsítésére tett javaslatot az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerdán.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az unió REPowerEU a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó programjában Magyarország ezermilliárdokat fordíthatna a magánházak, lakások, bérházak, panellakótelepek és közintézmények energetikai korszerűsítésére.

Szerinte ezzel 5060 százalékos, örökké tartó rezsicsökkentést lehetne elérni.

Az MSZP-s politikus elmondta, az EU új programjának célja, hogy 2030-ig 4045 százalékra növeljék a tagállamokban a zöldenergia arányát. Ebben tette hozzá Magyarország nagyon le van maradva, de most itt a lehetőség, hogy ezt a lemaradást uniós forrásból behozza. Ehhez konkrét, megvalósítható javaslatokat kell letenni az EU asztalára mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

118 500 milliárd forintnyi eurót szán az EU az orosz energiafüggőség megszüntetésére

Az Európai Unió 300 milliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégiát.

Azt kérte Németh Szilárdtól, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztostól, hogy fogadja be és minél előbb valósítsa meg az MSZP szakértői által kidolgozott rezsicsökkentési programot. Ujhelyi István közölte, a rezsicsökkentésre fordítható forrást addig nem kaphatja meg Magyarország, amíg nem rendezi a jogállamisági problémákat. Az, hogy lesz-e örök rezsicsökkentés, attól is függ, hogy a kormány végre komolyan veszi-e az európai partnerséget és a magyar állampolgárok érdekeit hangoztatta.

Ujhelyi István helyesnek nevezte, hogy a magyar kormány elutasította az olajembargóról szóló eredeti szankciós csomagot. Véleménye szerint a végül elfogadott intézkedések megfelelnek a magyar érdekeknek, továbbá lehetőséget adnak az átfogó energiapolitikai reform megvalósítására Magyarországon.

Ugyanakkor azt mondta, a kormány hazudott, amikor azt állította, azért kellett harcolni az Oroszországra kivetett uniós szankciók ellen, mert azzal a rezsicsökkentést védték meg. Hozzátette: ez az embargós csomag az orosz olajimportról szól, nem pedig az elektromos áram, a földgáz vagy a vízhasználat áráról.