118 500 milliárd forintnyi eurót szán az EU az orosz energiafüggőség megszüntetésére

Az Európai Unió 300 milliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégiát jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden délután, az uniós tagállami vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a RePowerEU tervvel lehetséges az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenedés elérése, ami különösen fontos olyan helyzetben, amikor Oroszország immáron 5 uniós tagállam irányában leállította a gázszállítást. Von der Leyen szerint a stratégia diverzifikálni kívánja a gázellátást, biztosítaná az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítaná a megújuló energiahordozók elterjedését.

A megújuló energiaforrások jót tesznek a klímának, elősegítik a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, biztosítanák az energiaellátást, továbbá munkahelyeket teremtenének jelentette ki az EB elnöke.

Finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítók révén fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, és több figyelmet kell fordítani az energia-hatékonyságra jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a soron kívüli, kétnapos, brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően kedden.

Charles Michel a sajtótájékoztatóján kiemelte: az energiahatékonyság érdekében a tagállamoknak fel kell újítaniuk vonatkozó infrastruktúrájukat, és forgatókönyvet kell készíteniük az energiaellátás esetleges jövőbeli zavarainak esetére, ugyanis mint mondta , az ukrajnai háború ezen a területen is megmutatta az unió sebezhetőségét.