Ujhelyi: Sokszoros volt a túljelentkezés, 215 EU-s vonatbérlettel többet kapnak a magyar fiatalok

Az eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában közölte Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a DiscoverEU-program mentora szerdán.

A szocialista politikus a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarországon sokszoros volt a túljelentkezés a 18 évesek ingyenes utazási lehetőségére, míg voltak olyan tagállamok, ahol nem jelentkezett elég fiatal a kvóta szerint kiosztható bérletekre. Az Európai Bizottsággal megegyeztek abban, hogy a fel nem használt jegyeket a túljelentkező tagállamok között osztják el, így Magyarországon összesen 958 fiatal élhet idén nyáron ezzel az utazási lehetőséggel.

Megjegyezte, az elmúlt években 165 ezer 18 éves utazhatta körbe ingyenesen Európát; Magyarországról eddig összesen több mint húszezren nyújtottak be pályázatot, közülük több mint négyezren bérlethez is jutottak. Az EP-képviselő arra kérte a kormányt és az önkormányzatokat, hogy támogassák a program minél szélesebb megvalósítását. Ha beletennének egy kis plusz pénzt, akkor akár szállástámogatást vagy költőpénzt is adni lehetne a győztes magyar pályázóknak vetette fel Ujhelyi István.

Kitért arra is, Európa számos városában külön kedvezményeket kapnak bizonyos belépőkből és szolgáltatásokból azok a fiatalok, akik a DiscoverEU program nyertes pályázóiként járnak a városban.

Ujhelyi István felhívta a figyelmet arra, hogy ősszel jön a program következő fordulója.

A most zárult pályázati fordulóba azok a fiatalok jelentkezhettek, akik az Erasmus+ programban részt vevő országok köztük Magyarország valamelyikében élnek, és 2003. július 1. és 2004. június 30. között születtek.