Nem született megegyezés az olajembargóról, Szijjártóék 280 milliárd forintot várnak az Európai Bizottságtól

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn az MTI szerint.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően Josep Borrell közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása. Kérdésre válaszolva elmondta: a tanácskozás során a szakminiszterek őszinte megbeszélést folytattak az egyes tagállamok álláspontjáról, Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező gazdasági jellegű nehézségeit. A megbeszélés folytatódik mindazokról a részletekről, melyekkel a tagállamok szembesülhetnek tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Korábban egyébként Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a Bizottság számára azt javasolták, hogy ha ki akarnak vetni szankciókat az olajszállítmányokra, akkor tegyenek kivételt a csővezetékes szállításokra, mert Európába a szállítmányok zöme úgyis hajón érkezik Oroszországból. Az is elhangzott egy bejelentkezésében, hogy a leválás a vezetékes orosz olajról itthon és Horvátországban együttesen 280 milliárd forintos beruházással járna. Utána 55–60 százalékkal emelkedne meg itthon az üzemanyagok ára. Ez általános áremelkedést hozna.

Ennek enyhítésére egy 15–18 milliárd eurós beruházási tervet várunk az Európai Bizottságtól

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Úgy fogalmazott, hogy „az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is beruházások finanszírozására is, az áremelkedés kompenzációjára, vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15–18 milliárd eurós nagyságrendben.”