Ujhelyi szerint rászorultsági alapon élelmiszerkuponokat kellene bevezetni az alapvető élelmiszerek egy részénél

A magyar kormánynak a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alapok forrásainak lehívásához új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

Ujhelyi István kijelentette: az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a Fidesz-kormány által korábban beadott tervezetet, az ugyanis sem tartalmában, sem pedig az érdemi és széles körű konzultációt nélkülöző elfogadásában nem felelt meg az elvárásoknak. Megjegyezte: a források befagyasztásához hozzájárultak az azóta is fennálló jogállami kifogások is.

A magyar kormánynak sürgősen változtatnia kell, egy új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie jelentette ki Ujhelyi, majd hozzátette: az eredeti dokumentumban szereplő vállalások helyett három ügynek kell kiemelt politikai figyelmet és támogatást kapnia az alapból az ő javaslata alapján:

  • Magyarország fordítson jelentős összeget a támogatásból az örök rezsicsökkentés megvalósítására az energiahatékonyság és a lakóingatlanok tömeges, célzott korszerűsítésével.
  • A kormánynak szerinte rászorultsági alapon felvehető élelmiszerkuponokat kellene bevezetnie az alapvető élelmiszerek meghatározott körében.
  • A helyreállítási alap szabadon felhasználó összegeiből Magyarország azonnali fejlesztést hajtson végre az egészségügyben, elsősorban a humánerőforrás oldalán.

Elvárom, hogy a kormány az új nemzeti tervet az önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel folytatott mély, érdemi egyeztetés eredményeként véglegesítse tette hozzá a szocialista képviselő.