Finnország hivatalosan is bejelentette a NATO-hoz való csatlakozási szándékát, az oroszok szerint ez fenyegetés

Üdvözölte csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában, hogy Finnország a NATO-csatlakozási kérelem benyújtását tervezi. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva viszont arról beszélt, hogy a NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára.

A miniszterelnök arra reagált Twitter-bejegyzésében, hogy Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin finn kormányfő közös csütörtöki közleményükben bejelentették: támogatják, hogy Helsinki minél hamarabb benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Morawiecki úgy ítélte meg: a finn döntés nagyon jó hírt jelent Európa és Lengyelország biztonsága számára. Varsó Finnország minél gyorsabb csatlakozása mellett áll ki tette hozzá a lengyel kormányfő.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára korábban azt mondta: van rá lehetőség, hogy Finnországot, valamint a NATO-csatlakozási szándékát szintén jelző Svédországot elég gyorsan beléptessék a szövetségbe.

Moszkva fenyegetésnek tekinti a katonai szövetség keleti irányú bővítését. Egy újabb NATO-bővítés nem teszi stabilabbá és biztonságosabbá kontinensünket mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov szerint az Oroszországi Föderáció a helyzetre reagálva a kiegyensúlyozás és önnön biztonságának garantálása érdekében intézkedéseket fog kidolgozni. Hozzátette: Oroszországnak a finn NATO-csatlakozásra adandó válaszlépései attól függnek majd, hogy a szövetség katonai infrastruktúrája milyen mértékben kerül közelebb a határáig.