A német ZDF szerint Magyarország támogatja az olaj- és gázembargót, míg Kovács Zoltán szerint nem

A magyar kormány továbbra sem támogatja az Oroszország elleni olaj- és gázembargót – ezt a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfői Facebook-bejegyzésében nyomatékosította.

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban – írja a német Zweites Deutsches Fernsehen alapján az Index. A lap szerint úgyszint visszavonta vétóját Ausztria és Szlovákia is. A ZDF-nek megszólaló magas rangú uniós diplomata szerint az volt a döntő, hogy a német kormány kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni olajembargó bevezetését.

Kovács Zoltán viszont azt írta a Facebook-oldalán, a magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!

Az államtitkár arra reagált, hogy a ZDF német országos közszolgálati televízió közlése szerint a német álláspont megváltoztatása után már az összes európai uniós tagállam hajlandó támogatni, hogy a közösség az Ukrajna ellen indított orosz háború miatti újabb büntetőintézkedések között állítsa le az orosz kőolaj behozatalát.

A ZDF egy magas beosztású EU-s diplomatára hivatkozva azt közölte, hogy Németország mellett Ausztria, Magyarország és Szlovákia, az EU déli térségéből pedig Görögország, Olaszország és Spanyolország ellenezte az orosz olajvásárlások leállítását. A keleti tagállamok elsősorban azért ellenezték a gyors importtilalmat, mert nagymértékben függnek az orosz kőolajszállításoktól.

Azt nem tudni, hogy Kovács Zoltán posztja valóban azt jelenti-e, hogy Magyarország nem támogatja az embargót a lap értesüléseivel ellentétben, vagy pedig csupán a belföldi közönségnek szóló figyelemfelhívás volt-e. Ugyanis New York Times azt írta, már csak Magyarország ellenzi az olajembargót, viszont megemlítik, hogy a korábbi szankciós csomagokat is támogattuk, így vélhetően ezúttal sem lesz másképp.