Egy gázpiaci elemző szerint ha nem segítünk Bulgáriának, akár az unióból is kizárhatnának

Szerdán megírtuk: reggelre teljes egészében felfüggesztették az oroszok a gázszállításokat a bolgár Bulgargaznak és a lengyel PGNiG-nek, a rubelben fizetés hiányára hivatkozva. Bulgária azért lehet gond, mert az Magyarországot is érintheti, de nem csak emiatt érdekes: bár Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkból nyugtatott mindenkit, hogy a tranzit jön hozzánk Kiskundorozsmára, az EU-s szabályok szerint ha nem segítünk a bolgároknak, elvileg ki is zárhatnak minket az unióból.

A bolgár helyzet a magyar gázellátás jövője szempontjából tegnap nem mutatott megnyugtató képet még annak ellenére sem, hogy Szijjártó Péter már magyar idő szerint hajnali 5-kor közleménnyel jelentkezett Facebook-oldalán New Yorkból – írja a Népszava. A Gazprom ugyanis közölte: amennyiben a bolgárok az orosz tilalom ellenére területükön „megcsapolják” a más államoknak (Szerbia és Magyarország) szánt gázt, úgy teljesen elzárják a déli vezetékrendszert. Azonban a bolgárok a zárás ellenére április végéig már kifizették a saját részüket, amire alighanem igényt is tartanak majd.

Mint arra a lap cikke rámutatott, reggel Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter az orosz lépést súlyos szerződésszegésnek tartotta, szerinte Magyarországnak és Szerbiának nincs miért aggódnia, megkapják a nekik járó gázt. Azt is hozzáfűzte azonban, hogy nem tárgyalnak lehajtott fejjel. Röviddel azután Kirill Petkov bolgár miniszterelnök viszont már úgy fogalmazott, hogy nem engednek a zsarolásnak, ezért felülvizsgálják az Oroszországgal kötött gázszerződéseiket, ami érinti a Szerbiába és Magyarországra irányuló szállításokat is.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője orosz erőfitogtatásnak tartja az eseményeket,

az elemző Moszkva lépéseit teljesen észszerűtlennek tartja. Mint megjegyezte, eddig Európa napi egymilliárd dollárt fizetett az oroszoknak a gázukért és az olajukért, ami a háború napi költségének fele. Ráadásul a nyersanyag kitermelése nem csökkenthető egyik napról a másikra: a bezáró kutak jövőbeni visszaállítása gyakorta nehézkes vagy egyenesen lehetetlen. Mivel Vlagyimir Putyin láthatólag észszerűtlenül viselkedik,

az elemző szerint „benne lehet a pakliban” akár az európai orosz gázszállítások teljes leállítása is.

Míg Lengyelország talán tényleg képes lesz „lábon” kiváltani az orosz gázellátást, addig Pletser Tamás szerint Bulgária csak az uniós segítségben reménykedhet. Jelen esetben ráadásul, elsősorban földrajzi elhelyezkedésünk és a gázvezetékek kiépítettsége miatt, télen jórészt éppen Magyarországra hárulna a balkáni állam kisegítése. Ráadásul az uniós energetikai szolidaritási szabályok az elemző szerint oly erősek, hogy

az érdemi segítségnyújtás elmulasztásával Magyarország akár egy uniós kizárást is kockáztatna.

Ha Oroszország idén leállítaná teljes európai gázszállításait, az első körben jelentős GDP-zuhanást és legalábbis az ipari fogyasztók ellátásának korlátozását hozná magával – véli Pletser. Szerinte az EU öt éven belül képes lesz teljes mértékben függetleníteni magát az orosz gázellátástól.

A Népszava egy másik forrása szerint ugyanakkor a magyar gázellátást lényegében semmilyen formában nem érintené, ha déli irányból megszűnne jönni az orosz gáz. Bár tegnap Ukrajna felől nem érkezett gáz, Ausztria és Szlovákia irányából több mint kétszer annyit kaptunk, mint Szerbiából. A lap forrása semmi akadályát nem látja annak, hogy az oroszok ismét visszaállítsák Magyarország ukrán irányú gázellátását. Ahogy fogalmazott: „Business is business.”