Egy felmérés kimondja, hogy a magyarok szarják le leginkább a sajtószabadságot a V4-ek közül

A magyarok nagyobb része szerint ma nem szabad a sajtó Magyarországon, sőt, még romlott is a helyzet az elmúlt években. A fideszes szavazók – nem meglepő módon – kicsit másképp gondolkodnak ezekben a kérdésekben. Mindez egy friss cseh felmérésből derült ki, amelyet a V4-es országokban, köztük Magyarországon végeztek el.

A felmérés eredményét, amelyet online és telefonon végeztek több mint 4 ezer ember megkérdezésével, február 1–17. között, a Telex szemlézte. A kutatásban arra keresték a választ, az emberek mennyire támogatják vagy épp mennyire aggódnak a sajtószabadságért, a független újságírásért Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban, tehát „azokban az országokban, ahol az illiberalizmus feljövőben van, a demokratikus liberalizmus pedig lejtmenetben”.

A felmérés szerint a V4-es országok közül Magyarországon (43%) látják a leginkább úgy, hogy nincs sajtószabadság, míg a cseheknél (25%) a legkevésbé. A felmérésben itthon külön vizsgálták a fideszes szavazók véleményét: 58 százalékuk szerint Magyarországon sajtószabadság van, és mindössze 15 százalékuk szerint nincs. Egyedül a lengyel kormánypártiak hoztak hasonló eredményt, a többi országban ez elmaradt. Mind a négy ország úgy látja, a sajtószabadság helyzete romlott náluk az elmúlt öt évben, Lengyelország (55%) és Magyarország (40%) pedig még azt is gondolja, nála rosszabb a helyzet, mint más közép- és keleti-európai országokban.

Kivéve a Fidesz-szavazók: 40 százalékuk mondta azt, hogy szerintük még javult is a helyzet az elmúlt években, és csak 19 százalékuk szerint romlott.

A magyarok 48 százaléka aggódik is sajtószabadság helyzete miatt. Ez megegyezik a szlovák és a cseh lakosok válaszával, a lengyeleknél viszont kiugró magasan, 63 százaléknyian aggódnak az ottani helyzet miatt. Ezen belül a magyaroknál a fideszesek több mint fele egyáltalán nem aggódik a sajtóhelyzet miatt, míg az ellenzéki pártok szavazóinak elsöprő többsége igen. Bár a magyarok 72 százaléka szerint szükség van független médiára, a többi országban ez az arány 80 százalék feletti. Az is érdekes, hogy

a magyarok 7 százaléka azt mondta, független sajtóra nincs is szükség.

A fideszes és jobbikos szavazók ugyanúgy vélekedtek a szabad sajtóról: 55 százalékuk szerint nem fontos. És míg az MSZP-sek 3 százaléka szerint nem kell ilyen az országnak, addig egyetlen DK-s vagy LMP-szavazó sem mondta ugyanezt. Magyarországon mindössze 47 százalék szerint nem szabad beleszólnia a tulajdonosnak, hogy mit írjanak ezek az orgánumok (máshol ez átlagban 60% körül van), 55 százalék gondolja azt, hogy a szerkesztőségeknek teljes autonómiával kell rendelkezniük afölött, miről hogyan írnak. Ez bőven 70% és afölött mozog a V4-es országokban.

Míg a magyarok 53 százaléka mondja, hogy a kormány nem szólhatna bele a közmédia működésébe és műsoraiba, ez a cseheknél például 80 százalék. A magyar ellenzéki szavazók elsöprő többsége szerint a kormánynak nincs keresnivalója a közmédia működésében, a fideszesek ebben a kérdésben 3535 százalékban szavaztak igenre és nemre is.

A felmérésben arra jutottak, hogy azok, akik internetes hírportálokból tájékozódnak, nagyobb valószínűséggel tartják fontosnak a sajtószabadságot. Magyarországon és Lengyelországban azok tekintenek kevésbé pozitívan a sajtószabadságra és az újságírói függetlenségre, akik a nyomtatott lapokat olvassák. A teljes anyag ide kattintva olvasható.