Gyakorlatilag teljesen betilthatják az orosz olaj behozatalát, ha továbbra is rubelben lesz az elszámolás

De facto is kialakulhat az orosz olaj behozatali tilalma az Európai Unióban, amennyiben fennmarad az új rubelfizetési elvárás az orosz részről a brüsszeli jogászok értelmezése szerint. A Vlagyimir Putyin által követelt, orosz energiahordózókért rubelben történő fizetési mechanizmus sérti az EU által egységesen elfogadott, Moszkvával szembeni szankciókat – számol be a Bloomberget szemlézve a Portfolio.

A lap beszámolója szerint a hírügynökség cikke emlékeztet az orosz elnök március 31-ei rendeletetére, amelyben előírta, hogy az orosz gáz barátságtalan vásárlóinak két számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, egyet devizában, egyet pedig rubelben. Az orosz bank a devizás fizetéseket rubelre váltaná át, mielőtt azt a Gazprom PJSC, az állami tulajdonú gázipari vállalatnak utalná.

Az Európai Bizottság jogászainak előzetese értelmezése szerint az ilyen rendszerrel történő kifizetések sértik az EU szankcióit

mondta a hírügynökségnek egy, az ügyre rálátó forrás, amivel egy másik forrás szerint az Európai Tanács jogászai egyetértettek. A bizottság a héten továbbította az elemzést minden tagállamnak, és ebben azt is kérte, hogy a kormányok tájékoztassák azt a 150 vállalatot, amelyeknek gázszerződéseik vannak Oroszországgal.

Hollandia a héten közölte az érintett cégekkel, hogy utasítsák el az Oroszország által követelt új gázfizetési feltételeket. Robert Habeck német gazdasági miniszter a Politico című lapnak azonban nem nyilatkozott, hogy a helyzetre Németország hogyan reagál, pedig az ország az egyik leginkább kiszolgáltatott tagállam az orosz energiaimport tekintetében.

Zajlik a hatodik uniós szankciós csomag kidolgozása az Európai Bizottságban, ami érintheti az olajszállításokat is. Az EB-től egyébként néhány nappal ezelőtt Magyarország már kapott figyelmeztetést emiatt, amennyiben a jövőben az új orosz feltételek mentén fizetne az orosz gázért, hogy megsértjük a szankciókat.